Hovioikeus lievensi Finreactor-jutun tuomioita

Kaarlo Räihä
19. kesäkuuta, 2008 14:41

Suomalaisia vertaisverkon käyttäjiä syvästi koskettanut Finreactor-juttu on jälleen päässyt askeleen eteenpäin, kun Turun hovioikeus on päätynyt omaan ratkaisuunsa 14 syytetyn osalta. Hovioikeuden päätös oli ainakin kahdelle henkilölle mieluinen, sillä oikeus vapautti nämä syytteistä, koska heidän ylläpitotoimensa olivat oikeuden mielestä niin vähäisiä, ettei heidän toimintansa ollut merkittävässä määrin lisännyt rikoksen toteutumisen todennäköisyyttä. Muiden osalta tuomiot pysyivät ennallaan, vaikka oikeudenhaltijat ja syyttäjä olisivat halunneet kovempia tuomiota.
Oikeudenhaltijat ja syyttäjä vaativat syytetyille tuomiota tekijänoikeusrikoksesta, mutta hovioikeus säilytti käräjäoikeuden päätöksen entisellään tältä osin ja miehet tuomittiin tekijänoikeusrikkomuksista. Oikeudenhaltijat penäsivät myös korkeampia korvauksia syytettyjen osalta, mutta hovioikeus ainoastaan alensi yhden henkilön korvaussummaa. Tämän takia asianomistajat joutuvat maksamaan itse omat oikeudenkäymiskulunsa, koska heidän vaatimuksensa hylättiin. Tekijänoikeuskorvauksien kokonaissumma nousee kuitenkin edelleen yli 400 000 euroon.
Käräjäoikeus antoi jutusta oman tuomionsa vuoden 2006 lokakuussa ja tästä tuomiosta hovioikeuteen valitti 14 tuomittua, syyttäjä sekä kaikki asianomistajat. Seitsemän käräjäoikeudessa tuomion saanutta sopivat juttunsa oikeuden ulkopuolella. Tekijänoikeuksia valvovan TTVK:n (Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry) toiminnanjohtaja Antti Kotilainen kommentoi asiaa seuraavasti TTVK:n tiedotteessa: "Tärkeintä tuomiossa on, että se vahvistaa periaatteen, jonka mukaan piraattipalvelun ylläpitäjät ovat rikosoikeudellisessa vastuussa kaikesta palvelua hyväksikäyttäen tapahtuneesta luvattomasta jakelusta. Käytännössä ylläpidolla on aina tieto siitä, mitä aineistoja palvelua käyttäen jaetaan. Viimeistään nyt suomalaisilla piraattisivustoilla on syytä ajaa laittomat palvelunsa alas vapaaehtoisesti. Uusia tutkintapyyntöjä valmistellaan paraikaa". Nähtäväksi jää aikovatko muut suomalaiset torrent-trakkerit nyt sulkea ovensa lopullisesti vai jatkavatko ne toimintaansa normaaliin tapaan.
Kotilaisen ohella myös jutun syyttäjä oli ainakin osin tyytyväinen hovioikeuden päätökseen. "Hovioikeuden perustelut ovat johdonmukaisia ja vastaavat niitä tosiseikkoja, jotka tulivat ilmi tapauksen käsittelyssä niin käräjä- kuin hovioikeudessa. Käsitykseni mukaan pitäisi olla päivänselvää, että laittomaan toimintaan aktiivisesti osallistuva henkilö ei voi vedota tietoyhteiskunnan palvelujen tarjoamisesta annetun lain mahdollisiin vastuuvapaussäännöksiin ja on hyvä, että hovioikeuskin tämän nyt yksiselitteisesti toteaa" kommentoi Varsinais-Suomen syyttäjänviraston johtava kihlakunnansyyttäjä Antti Pihlajamäki. Hovioikeuden mukaan Finreactorin tarkoitus oli tekijänoikeudella suojatun aineiston luvaton jakaminen, josta Finreactorin ylläpitäjät olivat tietoisia ja tämän vuoksi Finreactorin ylläpitäjät ovat vastuussa palvelun kautta tapahtuneista rikkomuksista, vaikka ylläpitäjien näkemyksen mukaan elokuvien, musiikin ja tietokonepelien luvaton valmistus olikin tapahtunut Finreactorin ulkopuolella, palvelun yksittäisten käyttäjien välillä.
Jutun käsittely ei kuitenkaan ole vielä välttämättä ohi, sillä ainakin syytetyt saattavat hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.