BSA miettii vihjepalkkiosta luopumista

Lauri Jämsä
14. toukokuuta, 2008 23:24

Ohjelmistovalmistajien etujärjestö BSA (Business Software Alliance) on maksanut jo pidemmän aikaa ohjelmistopiraatteja käyttävien yritysten käräyttämiseen johtaneista vihjeistä palkkion. Nyt eturjärjestö on kuitenkin alkanut miettimään, onko vihjepalkkion maksaminen järkevää.
Vuosittaiset vihjekampanjat ovat olleet toimiva tapa ohjelmistopiraattien kiinni saamiseen. Parhaimmillaan BSA mainosti vihjeestä saatavan palkkiosumman yltävän jopa 25 000 euroon.
Nyt BSA on kuitenkin miettinyt palkkiosta luopumista. Sen maksamisen uskotaan leimaavan ilmiantajaa.
"Keskustelemme siitä, onko palkkioiden maksamisessa järkeä. Tarkoituksena ei ole leimata ketään", Suomen BSA:n puheenjohtajana toimiva Erkko Skantz sanoo. Päätöksiä kantelurahoista luopumisesta ei ole kuitenkaan tehty vielä suuntaan tai toiseen.
Hänen mukaansa BSA olisi syytä tuntea kepin lisäksi myös porkkanasta. Järjestö haluaakin auttaa yrityksiä hallinnoimaan paremmin ohjelmistojensa laillisuutta.
Suurten kansainvälisten ohjelmistovalmistajien etuja puolustavalla BSA:lla on tällä hetkellä vain yksi suomalainen jäsenyritys, Tekla. Uusia jäsenyrityksiä ei ole tällä hetkellä näköpiirissä.

Piratismi kukoistaa yrityksissä
"Lisenssirikkomukset ovat usein sellaisia, että hankitaan esimerkiksi palvelinohjelmisto kymmentä käyttäjää varten, mutta käyttäjiä saattaakin olla sata. Samoin saatetaan venyttää lisenssiä asentamalla yhtä työasemaan varten hankittu ohjelmisto useampiin", Skantz kuvailee.
BSA tilaa vuosittain tutkimuksen maailman piratismitilanteesta IDC:ltä. Luku on nyt keskimäärin 38 prosenttia. Tämä tarkoittaa noin kolmen prosentin kasvua edellisvuodesta. Piratismin kerrotaan lisääntyvän kasvavilla markkinoilla, muualla tilanne kohenee. Suomessa ollaan tällä hetkellä noin 25 prosentin tietämillä. Pirattiohjelmistojen käyttö suomalaisissa yrityksissä onkin vähentynyt edellisvuodesta kaksi prosenttia.
"Siltikin tuo tarkoittaa, että joka neljäs käytössä oleva ohjelmisto on luvaton. Jos tämä hyväksytään yrityksissä, hyväksyttäisiinkö sekin, että joka neljäs tietokone olisi varastettu", Skantz ärähtää.
"Softakauppias voi miettiä, miltä tuntuisi, jos myynti olisikin neljänneksen suurempi. Ja onko niin, että tuo 25 prosenttia ei jakaudu tasaisesti, vaan on yksittäisiä firmoja, jotka eivät maksa mistään ohjelmistoistaan? Ne saavat merkittävää kilpailuetua epärehellisyydellään. Mahtaako tuollainen yritys huolehtia muistakaan velvoitteistaan?", Skantz toteaa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.