Ruotsin suurimman P2P-tapauksen käsittely on saatu päätökseen

Kaarlo Räihä
6. toukokuuta, 2008 16:09

Kerroimme tammikuussa kuinka Ruotsin suurin P2P-tapaus päätyi uudelleen oikeuden käsiteltäväksi ja nyt juttu on saatu lopulta käsitellyksi.
Syytettynä ollut 31-vuotiasta linköpingiläinen mies ei kuitenkaan välttämättä ilahdu tuomiosta, sillä oikeus määräsi hänelle 40 päiväsakkoa, josta miehen tuloilla maksettavaa tulee noin 10 000 kruunua eli noin 1 070 euroa. Tämän lisäksi miehen pitää maksaa vastapuolen oikeudenkäyntikuluja 44670 kruunun eli noin 4 800 euron edestä. Taloudellisten menetysten lisäksi miehelle langetettiin ehdollinen vankeusrangaistus, jonka pituudesta ei ole kuitenkaan selvyyttä.
Tuomarin mukaan pelkät sakot eivät ole riittävä rangaistus tällaisessa tapauksessa, jonka vuoksi oikeus langetti miehelle ehdollisen vankeusrangaistuksen. Miestä syytettiin aluksi yli 23 000 musiikkikappaleen ja 30 elokuvan luvattomasta jakelusta DirectConnect-ohjelman avulla, mutta lopulta syytteisiin kirjattiin vain 4 500 musiikkikappaleen ja 30 elokuvan luvaton jakaminen.
Syytettyä oikeudessa puolustanut asianajaja Morgan Gerdin sanoi, että oikeuden langettama tuomio on liian kova. Gerdin mukaan syyttäjä ei ole esittänyt kunnollisia todisteita miehen syyllisyydestä, joten syytetty olisi pitänyt todeta syyttömäksi.
Erityisesti tekijänoikeusjärjestöt olivat mielissään tuomiosta ja tekijänoikeuksia puolustavan Antipiratbyrånin asianajaja Sara Lindbäckin mukaan on itsestään selvää, että oikeus ottaa tekijänoikeuksien rikkomiset tosissaan.
Piratbyrånin edustajana toimiva Magnus Eriksson sanoi kuitenkin, ettei tuomiolla ole juuri merkitystä nykyisiin BitTorrent-ohjelmien käyttäjiin, koska tekijänoikeusjärjestöt eivät näe suoraan kaikkia niitä tiedostoja mitä ohjelmien käyttäjät jakavat toisin kuin DirectConnect-ohjelmien kanssa. Täten tuhansia tiedostoja koskevat oikeusjutut ovat jatkossa harvinaisempia ja rangaistukset täten todennäköisesti pienempiä. Erikssonin mukaan BitTorrent-ohjelmien käyttöä voi jatkaa tämän vuoksi tulevaisuudessakin rauhallisin mielin.
Oikeusjutun tuomiolla saattaa olla suuri merkitys tiedostonvaihtajien tulevaisuuden kannalta, sillä ehdollisen vankeustuomion myötä poliisit saattavat saada tulevaisuudessa luvan tehdä ratsioita epäiltyjen tiedostonvaihtajien koteihin todistusaineiston keräämistä varten.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.