Kavereille kopioiminen syy musiikkikaupan alamäkeen

Kaarlo Räihä
16. huhtikuuta, 2008 17:31

Audio-CD-levyjen myynti on ollut laskussa jo useiden vuosien ajan, jonka johdosta koko musiikkiteollisuus on joutunut kuuntelemaan mollivoittoista kassavirtaa.
Tekijänoikeusjärjestöt ovat syyttäneet taloudellisista ongelmista internetissä tapahtuvaa luvatonta kopiointia, joka on yleistynyt selvästi viime vuosien aikana.
Todellinen ongelma ei kuitenkaan välttämättä ole netin kautta tapahtuva luvaton kopiointi, vaan kavereille tehdyt kopiot omista levyistä. Tähän tulokseen päätyi säveltäjiä, sanoittajia ja musiikin julkaisijoita Isossa-Britanniassa edustava British Music Rights (BMR), jonka tilaamassa tutkimuksessa selvisi, että 95 prosenttia brittiläisistä nuorista kopioi levyjä toisiltaan.
Tutkimusta varten haastateltiin 1158 Britanniassa asuvaa henkilöä, joiden ikähaarukka asettui 18-24 vuoden välille. Kaksi kolmasosaa vastanneista kertoi kopioivansa kavereiltaan lainattuja CD-levyjä yli viiden CD-levyn kuukausivauhdilla. 58 prosenttia vastaajista kopioi musiikkia myös kavereiden kiintolevyiltä ja puhtaasti digitaalisen kopioimisen lisäksi ihmiset nauhoittavat edelleen musiikkia myös radiosta.
Kaverikopioinnin lisäksi myös luvaton lataaminen on yleistä, sillä keskimäärin yhdellä haastatellulla oli yli 750 punnan eli noin 930 euron edestä luvattomasti ladattua musiikkia musiikkisoittimessaan.
Tutkimuksen tulos ei miellyttänyt BMR:n johtajana toimivaa Feargal Sharkeyta, joka kyllä tiesi kopioinnin olevan suosittua, mutta suuret luvut yllättivät hänet täysin. Sharkey kuitenkin uskoo, että tilanne paranee, sillä muuten monien muusikoiden on lopetettava työnsä, koska toiminta ei ole taloudellisesti kannattavaa.
Kaverikopiointi on levy-yhtiöille suuri ongelma monissa maissa, sillä lainsäädäntö on usein kuluttajan puolella, jolloin muutaman kopion tekeminen ystäväpiirille on sallittua ja tämän lisäksi yksittäisten kopioijien jäljittäminen ja oikeuteen haastaminen ei ole taloudellisesti järkevää. Levy-yhtiöt ovat koettaneet hillitä toimintaa levyihin laitetuilla DRM-suojauksilla, joiden avulla on yritetty estää levyjen kopiointi. Levy-yhtiöiden epäonneksi DRM-suojaukset ovat aiheuttaneet lähinnä haittaa kuluttajille ja täten laskeneet levyjen myyntiä sekä tuoneet oikeudellisia kuluja.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.