EU sanoo ei P2P-valvonnalle

Ilkka Ketola
11. huhtikuuta, 2008 17:20

Euroopan parlamentti on torjunut levyteollisuuden etujärjestöjen voimakkaasti lobbaamaan antipiratismisuunnitelman, joka asettaisi palveluntarjoajat valvomaan vertaisverkkoliikennettä ja sulkesi laittomasta tiedostonjaosta kärähtäneet verkon ulkopuolelle. Asiasta äänestäneet EU-parlamentin jäsenet pitivät suunniteltua järjestelmää kansalaisvapauksien ja ihmisoikeuksien vastaisena.
Palveluntarjoajat vertaisverkkoliikenteen valvojiksi asettavaa järjestelyä Euroopan parlamentille ehdotti luovan sektorin toimialat. Parlamentti kannatti kuitenkin äänestyksellään ehdotukseen tehtyä korjausehdotusta, jossa todettiin internet-yhteyksien sorkkimisen rikkovan kansalais- ja ihmisoikeuksia.
Parlamentti toteaa tiedotteessaan, että voiton hankkimiseen pyrkimättömien kuluttajien kriminalisoiminen laittoman digitaalisen kopioinnin ehkäisemiseksi ei ole hyvä ratkaisu. Tavoitteena onkin löytää tasapainoinen ratkaisu, joka on kaikkien edun mukainen, eikä kuluttajien sulkeminen internetin ulkopuolelle missään nimessä täytä näitä kriteerejä.
Parlamentti kehottaakin alan toimijoita, erityisesti teleoperaattoreita ja internetpalveluiden tarjoajia, tekemään yhteistyötä ja etsimään oikeudenmukaisia ratkaisuja, jotta turvataan jokaiselle oikeudenhaltijoiden luokalle oikeudenmukainen ja todellinen korvaus.
Parlamentti näkee, että luovat alat ovat herkässä, mutta kasvupotentiaalia omaavassa asemassa. Tämän vuoksi parlamentti toivookin komission asettavan työryhmän selvittämään, miten kulttuuria ja luovuutta voitaisiin käyttää edistämään EU:n innovointia, talouskasvua ja yhteiskunnallista kehitystä. Tavoitteena on päästä esittämään konkreettisia toimenpiteitä.
Parlamentti myös neuvoo komissiota ja jäsenvaltioita tekemään kaiken tarvittavan teollis- ja tekijänoikeuksien kunnioittamisen ja suojaamisen suhteen. Esimerkiksi luovan sektorin toimijoiden rajat ylittävää liikkumista olisi helpotettava. Parlamentti myös kehottaa komissiota huolehtimaan alan tilastotietojen järjestelmällisestä kokoamisesta, jotta EU:n ja jäsenvaltioiden käytettävissä olisi yhtenäisiä ja vertailukelpoisia tilastoja toimintalinjojen laatimiseksi luovan ja kulttuurisektorin kehittämistä varten.
Äänestystulos asettaa tukalaan tilanteeseen niiden maiden hallitukset, jotka ovat jo aloittaneet P2P-liikenteen valvomista edistävien lakien valmistelun. Esimerkiksi Ranska ja Iso-Britannia ovat suostuneet mm. levyteollisuuden etujärjestö IFPI:n lobbaamien lakien valmistelun. Parlamentin äänestystulos ei kuitenkaan ole millään muotoa jäsenvaltioita velvoittava, vaan ne voivat edelleen päättää itse, millaisia antipiratismilakeja ne säätävät.
Ehdotettu järjestelmä tekisi palveluntarjoajista valvojia, jotka tarkkailevat asiakkaidensa P2P-liikennettä. Mikäli laittomuuksia havaitaan, ilmoittaisivat palveluntarjoajat rikkomuksista valtion toimielimelle, joka puolestaan lähettäisi varoituksen laittomuuksia harrastaneelle verkon käyttäjälle. Mikäli väärinkäytökset jatkuisivat kahdesta varoituksesta huolimatta, suljettaisiin rikkojan nettiliittymä kokonaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.