Opiskelijoiden muistiinpanot rikkovat professorin tekijänoikeuksia?

Ilkka Ketola
7. huhtikuuta, 2008 18:44

Tekijänoikeus ja siihen liittyvä lainsäädäntö ovat aiheita, jotka puhuttavat AfterDawnissakin lähes päivittäin. Informaatiointensiiviseen suuntaan kehittynyt maailma on nostanut tekijänoikeuskysymykset yhä keskeisempään rooliin. Nyky-yhteiskunnassa kaupattava tuote on usein pelkkää informaatiota, joka on helposti kopioitavissa, joten rajanveto sallitun ja ei-sallitun kopioinnin välillä puhuttaa jatkuvasti. Tämän lisäksi käydään jatkuvaa keskustelua myös siitä, kuinka laaja tekijänoikeuden suojan pitää olla ja mitä kaikkea sillä ylipäätänsä voidaan suojata.
Ars Technica kertoo oikeustapauksesta, joka on Yhdysvalloissa nostanut jälleen esiin yhden aiheeseen liittyvän ikuisuuskysymyksen. Tällä kertaa kiistely on seurausta teknologian kehityksen ulottumisesta luentosaleihin. Floridassa on nimittäin noussut esiin välienselvittely, jossa luentoja pitänyt professori Michael Moulton on haastanut tekijänoikeusrikkomuksesta oikeuteen hänen luennoistaan koostettuja muistiinpanoja oppilaille myyvän yrityksen.
Ongelmallista tapauksessa on se, että professorin voidaan tulkita yrittävän ns. ideoiden suojaamista tekijänoikeudella, mikä on vastoin yleisiä periaatteita. Yleensä patentti- tai tekijänoikeuden suojan saaminen edellyttää alkuperäistä esitystä tai tulkintaa, eikä yleisiä ideoita tai ajatuksia voi suojata.
Luentomuistiinpanoilla tehty kauppa ei ole millään tapaa poikkeuksellista, vaan pikemminkin hyvin yleistä suurissa yliopistoissa. Ideana on, että joku kaupallinen taho tai oppilasorganisaatio kerää luentomuistiinpanot yhteen ja koostaa niistä siistin, helposti sisäistettävän version.
Floridan tapauksessa ongelma syntyi siitä, että professori Moulton päätti jalostaa luentomuistiinpanoistaan interaktiivisen oppikirjan CD-rompulle, joka sisältää muistiinpanojen lisäksi mm. tenttiin valmistelevia kysymyksiä, audiovisuaalista materiaalia sekä opiskeluohjeita. Yhdessä Faulkner Pressin kanssa Moulton julkaisi CD-oppimateriaalinsa ja suojasi sen tekijänoikeudella. Moulton kauppaa CD-romppuaan 90 dollarin hintaan, ja ilmeisesti CD on pakkohankinta kaikkille kurssiin osallistuville.
Samalla luentomateriaaleja koostava yritys Class Notes kauppasi tyypilliseen tapaan oppilaille Moultonin luennoista koostettua oppimateriaalia. Nyt Moulton kuitenkin katsoo, että Class Notesin kauppaama materiaali rikkoo interaktiivisen CD-rompun tekijänoikeuksia. Siksi kustantaja Faulkner vaatiikin Class Notesin materiaalin kauppaamisen lopettamista sekä asiaankuuluvia vahingonkorvauksia.
Haasteen mukaan Class Notes on hieman turhan ronskilla kädellä kopioinut materiaalia rompulta omaan luentomateriaaliinsa. Tapauksen tekee kuitenkin ongelmalliseksi se, että on lähes mahdotonta vetää rajaa sille, mitä voidaan pitää CD:n tekijänoikeuden suojaamana aineistona (eli Moultonnin esityksenä) ja mitä taas yleisinä ideoina.
Vastaavia tapauksia on puitu oikeudessa aiemminkin, mutta ilman multimediasisällön tuomaa lisämaustetta. Aiemmissa tapauksissa oikeus on päättänyt, ettei luentomuistiinpanorunkoa voi suojata tekijänoikeudella niin, että se estäisi muistiinpanoilla tehdyn bisneksen.
Moulton on CD-levyllään ulottanut tekijänoikeuden suojan paitsi luennoilla käyttämiin kuviin ja lisämateriaaliin myös hänen luentorunkoonsa, joka luonnollisesti sisältää kaikki keskeisimmät luennoilla esitetyt ideat. Luentorungon suojaaminen on kuitenkin erittäin ongelmallista, sillä siinä esitetään yleisiä ideoita, joita ei pitäisi voida suojata.
Moulton tuntuukin nyt yrittävän kriminalisoida kaikki järkeviä muistiinpanoja tekevät oppilaat. Miten nimittäin voi tehdä mielekkäitä muistiinpanoja luennosta sisällyttämättä keskeisiä esitettyjä ajatuksia, jotka Moulton yrittää suojata? Faulknerin asianajaja tosin on jo ehtinyt toteamaan, että oppilaiden muistiinpanot todellakin rikkovat tekijänoikeutta, mutta ne lasketaan vielä fair-use-kopioinniksi.
Oikeusistuimella on mahdollisuus määrittää hyvinkin tarkasti se, mitä tekijänoikeudella voidaan ja ei voida suojata, sillä Faulkner on eritellyt peräti 38 eri kohtaa, joissa Class Notes sen mielestä rikkoo tekijänoikeuksia. Mikäli aihe kiinnostaa enemmän, on tapaukseen liittyvää materiaalia kerätty osoitteeseen http://www.thefutureofhighered.org/.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.