Digikaupalle tuli äkkistoppi

Ilkka Ketola
2. huhtikuuta, 2008 10:53

Digiboksien ja -televisioiden kaupan lähes totaalinen hyytyminen heti digisiirtymän jälkeen on yllättänyt maahantuojat ja kauppiaat. Ihmettely johtuu siitä, että Finnpanelin tilastojen mukaan 5 prosenttia Suomen talouksista on vielä kokonaan ilman digivastaanotinta, eikä monissa kodeissa olla maahantuojien laskujen mukaan vielä hankittu digisovittimia kakkostelevisioita varten.
"Meidän laskujemme mukaan Suomessa on 1,6 televisiota taloutta kohden. Tämän mukaan noin miljoona televisiota on vielä ilman digivarustusta", Suomen suurimman maahantuojan Kjaerulff 1:n maajohtaja Jari von Zweygbergk ynnäilee.
Tahmeuden Von Zweygbergk uskoo johtuvan siitä, että kuluttajat haluavat rauhassa pohtia digihankintojaan. Esimerkiksi kodin kakkos- ja kolmostelkkarien kohtalo on puntarissa.
Tällä hetkellä parhaiten kaupaksi käyvät tallentavat digiboksit. Von Zweygbergk arvioi, että tallentavia bokseja hankitaan kodin ykköslaitteiksi korvaamaan aiemmin hankittu perusboksi.
Von Zweygbergk uskoo, että kuluttajat haluavat sulatella kaikessa rauhassa digihankintoja. He miettivät, mitä kannattaa tehdä kotien kakkos- ja kolmostelkkareiden kanssa.
Kuluttajien päätä voi von Zweygberkgin mukaan sekoittaa myös puheet teräväpiirtolähetysten tulosta. Kodeille herää pelko, että nykyiset televisiot vanhenevat käsiin.
Von Zweygbergk arvostelee keskustelua teräväpiirtolähetyksistä toteamalla, että mukana on paljon hypetystä. Hämmentävästi von Zweygbergk toteaa, että teräväpiirtolähetysten myötä kuvanlaatu voi jopa heiketä nykyisestä, mikä on erittäin kiistanalainen väite.
Von Zweygbergkin väitteen perusteena on teräväpiirtolähetysten suurempi taajuuskaistantarve, joka yhdistettynä televisiokanavien haluun säästää taajuusmaksukuluissa johtaa kuvanlaadun heikkenemiseen. Kuitenkin kun teräväpiirto- eli HD-lähetyksissä käytetään kehittynyttä pakkausta, kuten H.264/MPEG-4, saavutetaan nykyisiä digilähetyksiä parempi kuvanlaatu jo suurin piirtein samalla bittinopeudella.
Samoin von Zweygbergk näkee digitelevision puutteellisen kuvanlaadun olevan seurausta televisiokanavien halusta säästää, mikä kyllä pitää osittain paikkaansa. "Kuluttaja voi ihmetellä, miksi digitelevision kuva ei näytä yhtä hyvältä kotona kuin kaupassa. Huono kuvanlaatu ei johdu televisiosta, vaan lähetyksestä ja televisioyhtiöiden halusta säästää kaistanleveydessä", hän toteaa.
Kuitenkin pitää muistaa, että kaupoissa laitteita esitellään käyttäen parhaimmillaan HD-tason materiaalia, jonka tarkkuus on huomattavasti televisiolähetyksissä käytettyä kuin 576i-tarkkuutta suurempi. Luonnollisesti tämä materiaali näyttää paremmalta HD-tason 1080p- ja jopa 32-tuumaisten 1366 x 768 -resoluution televisioiden ruuduilla, minkä vuoksi ostajaa voi kotona odottaa pettymys.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.