Brittitutkimus: heikko tarjonta piratismin syy

Ilkka Ketola
7. maaliskuuta, 2008 15:18

Uusi Iso-Britanniassa valmistunut tutkimus toteaa jälleen kerran sen, mikä on todettu jo aiemminkin: laillisten vaihtoehtojen keinotekoinen rajallisuus tekee piraattivaihtoehdoista kiinnostavampia. Piratismiin johtavat siis muutkin syyt kuin piraattiversioiden ilmaisuus ja ihmisten heikko luonne. Verkon laillisten palveluiden valikoimat ovat siis niin paljon suppeampia kuin laittomien sivustojen, että käyttäjät kääntyvät piraattiverkkojen puoleen.
Entertainment Media Research selvitytti jälleen bBrittien digitaalisen viihteen kulutustottumuksia kyselytutkimuksella. Tutkimuksen tuloksissa todetaan, että vertaisverkkojen laillisia vaihtoehtoja kattavampi valikoima on toiminnan motiivina peräti seitsemälle kymmenestä piratismia harjoittaneesta. Lähes yhtä suuri osuus sanoi myös olevansa valmis maksamaan latauksista, mikäli laillisia vaihtoehtoja vain olisi tarjolla. Raportin tuloksista uutisoinut TorrentFreak-sivusto pohtii, että ehkä juuri tämän vuoksi Isossa-Britanniassa puolet BitTorrent-latauksista on televisio-ohjelmia, joiden saatavuus laillisia kanavia pitkin on heikkoa.
Tutkimuksen tulosten mukaan myös laillisten palveluiden käytettävyydessä on petraamista. Peräti 68 prosenttia tekijänoikeudella suojattua materiaalia ladanneista vastaajista totesi piraattipalveluiden olevan käytännöllisempiä, sillä niistä saa haluamansa paljon nopeammin.
Tutkimuksen mukaan näkyvät anti-piratismikampanjat ovat myös menneet hukkaan, ainakin Britanniassa. Vastaajista 68 prosenttia nimittäin piti lataamisesta kiinnijäämistä epätodennäköisenä.
Koko 2008 Digital Media Survey -tutkimuksen raportti on ladattavissa pdf-muodossa täältä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.