Nettimusiikin hinnat korkeita Suomessa

Kaarlo Räihä
3. maaliskuuta, 2008 21:35

Digitoday verkkojulkaisu on selvittänyt Suomessa myytävän nettimusiikin hintatasoa ja vähemmän yllättäen on selvinnyt, että suomalaiset kuluttajat maksavat verkon kautta ostettavista ja ladattavista kappaleista enemmän kuin yhdysvaltalaiset toverinsa.
Jos Yhdysvaltojen dollarihinnat käännetään suoraan eurohinnoiksi, ovat halvimmat musiikkikappaleet Yhdysvalloissa noin 60 eurosenttiä ja kalleimmat Suomessa ostettavissa olevat kappaleet 1,39 euroa, joten maiden välille tulee hintaeroa joissain tapauksissa lähes 80 eurosenttiä, eli kun suomalainen kuluttaja ostaa itselleen yhden kappaleen digitaalisessa muodossa, saa Yhdysvalloissa samalla rahalla itselleen parhaassa tapauksessa kaksi musiikkikappaletta.
Suomessa levy-yhtiöt nappaavat noin kaksi kolmasosaa digitaalisen myynnin tuotoista ja Teoston osuus osuus kappaleen arvolisäverottomasta hinnasta on kahdeksan prosenttia. Täten yksittäisen levyn myynti digitaalisessa muodossa ei tuo levykauppiaalle yhtä suurta voittoa kuin fyysisten levyjen myynnistä on mahdollista saada ja tämä asia on myös kauppiaiden tiedossa. "Musiikin digitaalinen myynti on kauppiaan kannalta selkeästi cd-myyntiä kannattamattomampaa" kommentoi Anttilan etämyynnistä vastaava johtaja Mika Leiponen Digitodaylle.
Hintojen lisäksi suomalaisten kuluttajien kiusana ovat DRM-suojaukset, jotka ovat yleisempiä Suomessa toimivissa isoissa musiikkikaupoissa kuin vastaavissa Yhdysvalloissa toimivissa kaupoissa. Täten monet suomalaiset digikaupat syrjivät esim. Linux-käyttöjärjestelmiä käyttäviä kuluttajia, sillä DRM-suojatut WMA-tiedostot on tarkoitettu lähinnä Windows-käyttöjärjestelmien toistettavaksi.
Korkeiden hintojen ja DRM-suojausten taustalla ovat levy-yhtiöt, jotka eivät ole tuoneet DRM-vapaita ratkaisuja tai edullisempia hintoja vielä Suomeen. "Kopiosuojaamattomien tiedostojen tarjoaminen riippuu paljolti levy-yhtiöiden käytännöistä" kertoi Leiponen Digitodaylle. DRM-vapaa musiikki kelpaisi myös muille verkkokaupoille ja mm. HS Musiikkilataamon Ville Vihermaa haluaisi enemmän DRM-vapaa musiikkia myyntiin. "Me toivomme, että kopionestoja vähennettäisiin. Ostamisen pitäisi olla mahdollisen helppoa" kommentoi Vihermaa Digitodaylle.
Levy-yhtiöiden innokkuus DRM-vapauteen ei kuitenkaan näytä heijastuvan Suomeen ja Universal Musicin Mikko Haapalan mukaan suomalaisten pitää vain odottaa. "Totta kai uusien juttujen testaaminen lähtee isoilta markkinoilta. Kaikilla isoilla yhtiöillä on menossa kokeiluja kopiosuojaamattoman musiikin saralla, mutta niistä ei ole saatu vielä selkeitä tuloksia" kertoi Haapala Digitodaylle. EMI:n Jari Petäjäniemi lupaa kuitenkin enemmän DRM-vapaa musiikkia myös Suomen markkinoille vielä tämän kevään aikana. Petäjäniemen mukaan ongelmat johtuvat kauppapaikkoja tuottavien yritysten valinnoista ja EMI on parhaillaan hiomassa teknisiä yksityiskohtia näiden yritysten kanssa.
Toivottavasti pienempien levy-yhtiöiden tekemät tempaukset ohjaavat myös suuremmat levy-yhtiöt kuluttajien kannalta parempaan suuntaan, jotta kuluttajia kiusaavista DRM-suojauksista päästäisiin mahdollisimman nopeasti eroon maksullisen sisällön kohdalla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.