EU-komissaari haluaisi laajentaa tekijänoikeuksien keston 95 vuoteen

Kaarlo Räihä
14. helmikuuta, 2008 21:30

Tekijänoikeuslaki antaa nykyään monille musiikillisille teoksille 50 vuoden suojan, jonka jälkeen teoksia saa kopioida vapaasti. Kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä nykyiseen 50 vuoden rajaan, vaan monet muusikot, laulajat ja tekijänoikeusjärjestöt haluaisivat pidentää tuota aikarajaa huomattavasti. Näiden tahojen etuja aikoo nyt puolustaa EU-komissaari Charlie McCreevy, joka haluaisi pidentää tekijänoikeuslain tuomaa suojaa 95 vuoteen asti.
McCreevyn mukaan tuhannet 1950-1960 lukujen välissä musiikkia tuottaneet artistit voivat pian jäädä kokonaan ilman radiosoitosta tulevia tuloja, jos tekijänoikeuksien suomaa suojaa ei pidennetä. McCreevyn sanoo, että monelle vanhemmalle artistille nämä tulot ovat heidän ainoa eläkkeensä ja nykyinen lainsäädäntö ei takaa riittävän pitkää suojaa niille artisteille, jotka ovat nauhoittaneet musiikkia jo nuoruusvuosinaan.
Yhdysvalloissa musiikkia koskevat tekijänoikeudet ovat voimassa 95 vuotta, jonka seurauksena EU:n nykyinen tekijänoikeuslaki asettaa kansainvälisen äänitealan etuja ajavan IFPI:n mukaan eurooppalaiset artistit ja muusikot huonompaan asemaan kuin amerikkalaiset toverinsa.
McCreevyn mukaan tekijänoikeuden pidennys hyödyttäisi niin suosittuja kuin hiukan tuntemattomampia artisteja, mutta taloudellisesti suurimmat menetykset tulevat tunnetuille artisteille. Isoista nimistä mm. Elvis on jo osittain lipunut tekijänoikeuden ulkopuolelle ja muutaman vuoden sisällä perässä seuraavat sekä Beatles että Cliff Richard.
McCreevyn tarkoituksena on saada pidennys voimaan takautuvasti, kuten EU teki vuonna 1995, jolloin mm. kirjailijoiden ja säveltäjien suojaa venytettiin 70 vuoteen. McCreevy ei usko tämän pidennyksen vaikuttavan levyjen hintoihin, sillä hänen mukaansa vanhemmat levyt ovat saman hintaisia tai jopa kalliimpia kuin uudet julkaisut.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.