Kuluttajavirasto: kuluttajat huomioitava tekijänoikeuksissa

Ilkka Ketola
25. tammikuuta, 2008 18:01

Kuluttajaviraston tuoreimmassa Ajankohtaista kuluttajaoikeudesta -lehdessä on mielenkiintoinen artikkeli, jossa puututaan nykyisen tekijänoikeusjärjestelmän epäkohtiin. Jutun otsikossa jo todetaan yksi tekijänoikeuksien käsittelyssä usein unohtuva keskeinen seikka: "Tekijänoikeuksia turha puida ilman kuluttajaa".
Jutussa Kuluttajavirasto puuttuu siihen, että tekijänoikeusasioissa tuotteiden käyttäjät ja ostajat tuntuvat alvariinsa unohtuvan säännösten valmistelutyössä. Esimerkkinä mainitaan kotikopiointiin liittyvät hyvitysmaksut, jotka virastonkin mielestä kaipaavat laajapohjaista keskustelua.
"Tekijänoikeudet ja niihin liittyvät velvollisuudet on syytä luoda tekijöiden, teollisuuden ja kaupan alan lisäksi myös kuluttajien kannalta kohtuullisiksi. Jos kuluttajien asemaan ei kiinnitetä riittävää huomiota, vaarana on, että kuluttajat kokevat sääntelyn epäoikeudenmukaiseksi. Tällöin kynnys ryhtyä esimerkiksi laittomaan kopiointiin saattaa madaltua", lehdessä osuvasti kirjoitetaan.
Esimerkiksi kuluttajia nykyjärjestelmässä hämmentävästä käytännöstä Kuluttajavirasto nostaa hyvitysmaksut, jotka ennen tunnettiin kasettimaksuina.:

"Tekijänoikeuslaissa määrätty hyvitysmaksujen (ent. kasettimaksujen) periminen on perustunut tekijänoikeudenhaltijoiden hyvittämiseen kotikopioinnin aiheuttamasta tulon vähentymisestä. Maksuja on viime vuosina ulotettu uusiin tallennusmuotoihin, kuten DVD-levyihin ja opetusministeriö, tekijänoikeusteollisuuden myötävaikutuksella, on pyrkinyt laajentamaan maksupohjaa edelleen. Viime vuoden lopussa opetusministeriö esitti, että maksut tulisi ulottaa myös vielä uudempiin tallennusmuotoihin, kuten HD-DVD- ja Blu-Ray-levyihin. Epäselvyyttä on vielä siitä, koskisivatko maksut myös esim. USB-tikkuja tai muita muistikortteja. Kuluttajan näkökulmasta maksut ovat ongelmallisia: kun esim. netistä saa ladata vain laillisia, eli maksullisia, teoksia, miksi pitäisi vielä maksaa tallennusformaatista hyvitystä tekijälle? Jos tallentaa ohjelmia digiboksille vain siirtääkseen katseluajankohtaa, kärsiikö tekijänoikeuden haltija? Jos haluaa tallentaa CD-ROM-levylle itse digikameralla perhejuhlista ottamiaan valokuvia katsellakseen niitä kameran näytön sijasta kotitietokoneella, ei tunnu reilulta maksaa hyvitystä tekijänoikeuden haltijoille CD-ROM-levyn hinnassa. Maksupolitiikan muuttaminen tässä siirtymävaiheessa, kun tekijänoikeusasioita ollaan avaamassa laajempipohjaiselle keskustelulle, tuntuisi hätiköidyltä. Kuluttajavirasto on tehnyt tästä asiasta aloitteen Kauppa- ja teollisuusministeriölle."
Kuluttajaviraston aiheellisiin pohdintoihin on helppo yhtyä. Kuluttajavirasto kritisoi myös tekijänoikeuksien siirtämisestä Opetusministeriöstä Työ- ja elinkeinoministeriöön laadittua selvitystä, jossa unohdettiin tyystin kuluttaja. Virasto kertookin muistuttaneensa työtyhmää näkökulman avartamisesta ja EU:n yleisperiaatteesta, jonka mukaan kuluttajanäkökulma tulisi ottaa huomioon kaikilla politiikan lohkoilla.
Hallitushan päätti marraskuussa 2007, että tekijänoikeusasiat säilyvät opetusministeriössä ja teollisoikeudet työ- ja elinkeinoministeriössä. Virasto kuitenkin lupailee artikkelissaan myös mahdollisuutta paremmasta tulevaisuudesta.
Kuluttajavirasto kertoo, että tekijän- ja teollisoikeuksien hallintoa koskevissa neuvotteluissa päätettiin kehittää tekijänoikeustoimikunnan roolia ja työtapoja nykyisen toimikunnan kauden päätyttyä vuoden 2007 lopussa. Tekijänoikeustoimikunta asettaa lainvalmistelun suuntaviivat, mutta lainvalmistelutyö tehdään kutakin hanketta varten opetusministeriön perustamassa työryhmässä, johon kootaan asianmukainen edustus eri tahoilta. Lisäksi hallitus on luvannut kutsua kerran vuodessa koolle tekijänoikeusfoorumin, jonne voivat osallistua tekijänoikeuksien haltijat, niitä käyttävät yritykset ja kuluttajien näkökulman edustajat.
Lue myös Piraattiliiton juttu aiheesta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.