Musiikkiteollisuuden alamäki jatkui vuonna 2007

Ilkka Ketola
24. tammikuuta, 2008 14:37

Levyteollisuuden etujärjestö IFPI:n julkaisemien lukujen mukaan musiikin kokonaismyynti laski viime vuonna 10 prosenttia, vaikka musiikkilatausten määrä kasvoi 40 prosentilla. Mollivoittoisia myyntilukuja järjestö säesti tuttuun tapaan rummuttamalla verkkopiratismin tiukempaa kitkemistä.
Verkosta ostettiin laillista musiikkia vuonna 2007 enemmän kuin koskaan aiemmin. Vuonna 2007 digimusiikin markkinoiden arvo oli noin 1,97 miljardia euroa. Osuus koko musiikin myynnistä on nyt 15 prosenttia, kun se vuonna 2006 oli vasta 11 prosenttia ja vuonna 2003 nolla prosenttia.
Digitaalisen musiikin myynnin voimakas kasvu ei kuitenkaan riittänyt paikkaamaan CD:n ja muiden fyysisten tallenteiden myynnissä tapahtunutta notkahdusta. Yhdysvalloissa äänitemyynti laski 15 prosentilla ja Iso-Britanniassa noin 10 prosentilla.
IFPI:n syyttävä sormi osoittaa jälleen rehottavaan piratismiin, ja ongelman poiskitkemiseen järjestö tahtoo apua Internetin palveluntarjoajilta. IFPI:n mielestä palveluntarjoajien vastuulla on estää verkkopiraattien pääsy Internettiin tai vaihtoehtoisesti estää laittoman musiikin lataaminen.
IFPI toivoo palveluntarjoajien ottavan mallia Ranskasta, jossa presidentti Nicolas Sarkozy tahtoo evätä jatkuvasti laitonta musiikkia tai elokuvia lataavilta pääsyn Internettiin. IFPI-pomo John Kennedy pitää Ranskan esimerkkiä osoituksena siitä, ettei tilanteen ratkaisu ole niin ongelmallinen kuin yleisesti luullaan.
Kennedyn johtama järjestö yrittää monissa maissa pakottaa palveluntarjoajat työkaluikseen oikeuden päätöksillä. Esimerkiksi Belgiassa oikeus jo päätti, että palveluntarjoaja on velvoitettu estämään laiton tiedostojenjako. Palveluntarjoaja kuitenkin valittaa päätöksestä. Britanniassa hallitus aikoo puututa asiaan, mikäli ratkaisuun ei muuten päästä.
IFPI näkee olevansa pakotettu oikeustaisteluihin, sillä se tuntuu olevan ainoa keino saada piratismi kuriin.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.