Gramex joutuu alentamaan kaupallisten radioiden tekijänoikeuskorvauksia

Kaarlo Räihä
17. tammikuuta, 2008 23:49

Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusjärjestö Gramex on kokenut jälleen tappion oikeudessa, kun oikeus totesi Gramexin kaupallisilta radioasemilta keräämien tekijänoikeuskorvauksien olleen liian suuria.
Gramex joutuu alentamaan tekijänoikeuskorvauksia tämän seurauksena lähes 20 prosenttia ja lisäksi Gramex joutuu korvaamaan Radio Novalle oikeudenkäyntikuluja 144 000 euroa. Tapausta on käsitelty oikeudessa lähes seitsemän vuotta, jonka takia myös oikeudenkäyntikulut ovat nousseet suuriksi. Radio Nova edusti jutussa myös muita kaupallisia radioasemia.
Radio Novalla oikeuden päätös otettiin hyvillä mielin vastaan. "Päätös on merkittävä voitto kaikkien kaupallisten radioiden kannalta" kommentoi Radio Novan toimitusjohtaja Petri Manninen oikeuden päätöstä. Suomalaisten radioiden tilanne ei ole kuitenkaan tekijänoikeuskorvauksien osalta paras mahdollinen, sillä oikeuden määräämien alennusten jälkeenkin suomalaiset radioasemat maksavat yhä Euroopan korkeimpia tekijänoikeuskorvauksia.
Gramex kärsi edellisen suuremman oikeustappion viime joulukuussa, jolloin oikeus määräsi Gramexin palauttamaan Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:lle jo maksettuja tekijänoikeuskorvauksia 160 000 euron edestä. Marraskuussa Helsingin hovioikeus tuomitsi Yleisradion ja Gramexin välisen oikeusjutun Yleisradion hyväksi, joten Gramex on kokenut lähiaikoina useita oikeudellisia takaiskuja.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.