Teräväpiirtokuvaus mahdollista matkapuhelimilla muutaman vuoden päästä

Kaarlo Räihä
7. joulukuuta, 2007 17:17

Teräväpiirtovideoiden aluevaltaus on vasta alussa, mutta Nokialla uskotaan, että teräväpiirtomateriaalia voi muutaman vuoden kuluttua kuvata myös matkapuhelimella.
Kuvaustekniikan kehittymisestä Reutersille kertoi Nokian teknologiajohtaja Tero Ojanperä ja myös tutkimusyhtiö Gartnerin analyytikko Alan Brown uskoo, että teräväpiirtokuvaaminen yleistyy matkapuhelimissa viimeistään vuonna 2011. Brownin mukaan tuolloin noin joka kymmenes matkapuhelin sisältää mahdollisuuden teräväpiirtovideoiden kuvaamiseen.
Kehityksen vauhti on huimaa, sillä kameralla varustettuja matkapuhelimia on ollut myynnissä vuodesta 2002 alkaen ja Nokian ensimmäinen paremmilla videokuvausominaisuuksilla varustettu N93-matkapuhelin saapui markkinoille vuoden 2006 kesällä. Kamerat ovat yleistyneet nopeasti matkapuhelimissa ja tämän vuoden aikana Nokian uskotaan myyvän noin 200 miljoonaa kameralla varustettua matkapuhelinta.
Teräväpiirtokuvauksen lisääminen matkapuhelimiin ei kuitenkaan ole aivan ongelmatonta, sillä paremman optiikan ja kuvauslaitteiston sovittaminen pieniin matkapuhelimiin on hankalaa. Suurempi ongelma tulee kuitenkin puhelimien akuista, sillä teräväpiirtovideon tallennukseen ja katseluun kykenevät piirit vaativat huomattavasti enemmän virtaa kuin nykyiset puhelimissa käytössä olevat videopiirit, jonka takia teräväpiirtomateriaalin kuvaaminen ja katselu lyhentävät huomattavasti puhelimen valmiusaikaa.
Piirivalmistajat Broadcom ja Texas Instruments ovat jo esitelleet matkapuhelinvalmistajille piirejä, joiden avulla teräväpiirtovideon toistaminen onnistuu myös matkapuhelimissa.
Lähteet:
Gizmodo
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.