Madonrei'illä 3D-näyttöjä

Lauri Jämsä
18. marraskuuta, 2007 22:21

Vaikka olemme uutisoineet ennenkin kolmiulotteisista näytöistä, varsinaista läpimurtoa ei tekniikan saralla ole vielä tehty -- ainakaan tähän mennessä. Uuden suhteellisuusteorian madonreikiä hyödyntävän tekniikan kehittelyssä on mukana myös suomalaisverta.
Käytännön toteutuksessa tulee olemaan edessä vielä paljon haasteita, mutta hämmästyttäviä tuloksiakin on jo saatu. Suomesta kansainvälisen tutkimusryhmän projektiin on osallistunut matematiikan professori Matti Lassas Teknillisestä korkeakoulusta.
Kolmiulotteisen näytön kehittelyssä on tärkeässä osassa kuvapisteenä käytettävä madonreiän pää. Tutkijat kertovat madonreiän olevan suhteellisuusteoriassa käytetty käsite, jolla tarkoitetaan tunnetun avaruuden ulkopuolella kulkevaa oikotietä kahden paikan välillä. Madonreikä-termi on peräisin leikkimielisestä toteamuksesta, että omenassa oleva mato pääsee omenan läpi nopeammin kaivamansa tunnelin läpi, kuin omenan pintaa pitkin.
Sama matemaatikkoryhmä on tutkinut aiemmin näkymättömyysverhoamisen teoriaa. Näkymättömyysverhoamisella tarkoitetaan objektin päällystämistä eksoottisella materiaalilla, jolloin kappaleeseen osuva valo kiertää esineen ympäri. Tällöin kappale vaikuttaa kauempaa katsottuna näkymättömältä.
Tutkijoiden ehdottama tekniikka madonreikien rakentamiseksi vastaa putken vuoraamista näkymättömäksi, jolloin putken alku- ja loppupää on ikään kuin yhdistetty näkymättömällä tunnelilla. Käytännön toteutukseen tarvitaan tutkijoiden mukaan vielä tutkinnan alla olevia materiaaleja, niin sanottuja metamateriaaleja. Metamateriaaleja on kehitetty onnistuneesti jo jonkin verran. Esimerkiksi viime vuonna Duken yliopistossa onnistuttiin kehittämään mikroaalloilla toimiva näkymättömyysverhoamiseen soveltuva metamateriaali. Kolmiulotteisen television rakentaminen tulee vaatimaan samanlaisia materiaaleja, jotka toimivat myös näkyvän valon aallonpituuksilla. Tämä taas edellyttää erittäin kehittynyttä nanotekniikkaa.
Tutkijat kertovat ensimmäisten sovelluskohteiden olevan luonnollisesti ammattikäytössä, mahdollisesti lääketieteessä ja tutkatekniikassa. Käytännön sovellukset ovat kuitenkin kaukana, joten kauppoihin tällä tekniikalla valmistettuja näyttöjä on turha odotella vielä vuosiin.
Lue tästä tutkimushankkeen esittely.

Lähde:
Tietokone

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.