3D-näytöt yleistyvät

Lauri Jämsä
8. marraskuuta, 2007 21:29

Berliiniläistutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän, jota hyödyntämällä näytön kuva saadaan näyttämään kolmiulotteiselta ilman silmien eteen asetettavia laseja.
Järjestelmä perustuu silmien aseman paikallistamiseen, jonka perusteella näyttö osaa näyttää katsojan sijaintiin nähden oikeanlaista kuvaa. Silmien sijainti tunnistetaan näytön takana olevan kameran avulla. Se tunnistaa katsojan sijainnin ja silmät varta vasten tarkoitusta varten suunnitellun ohjelmiston avulla, joka sisältää suuren valikoiman silmämalleja ja osaa myös täydentää listaa itsenäisesti. Kuvainformaatio toimitetaan kummallekin silmälle erikseen kahtena valokimppuna niin sanotulla linssirasteritekniikalla.
"Tässä vaiheessa olemme onnistuneet kehittämään näyttöjä, jotka kykenevät tunnistamaan ja palvelemaan kolmea silmäparia", kertoo Fraunhofer-verkostoon kuuluvan Heinrich-Hertz-instituutin tutkija Klaus Hopf.
Tavoitteena on palvella suurempaakin ihmisryhmää, mutta vaatii vielä aikansa, että tekniikka mahdollistaa käyttäjämäärän kasvattamisen. Hopfin mukaan tekniikalle on valtavasti kysyntää, mutta toistaiseksi siihen on varaa vain yrityksillä. Esimerkiksi tietokonepelit hyötyisivät tekniikasta paljon, mutta tällä hetkellä tekniikalla valmistetut näytöt eivät ole vielä tarpeeksi alhaisella hintatasolla.
"Ammattilaiset, kuten arkkitehdit, osaavat muuntaa mielessään 2D-kuvat kolmiulotteisiksi, mutta he kykenevät vakuuttamaan asiakkaansa vain 3D-kuvilla", Hopf selventää.
"3D-kuvat mahdollistavat aivan uusia näkökulmia. Esimerkiksi lääketieteessä 3D-endoskooppiset kuvat tekevät diagnoosista paljon täsmällisemmän ja vähentävät näin leikkausten riskiä. 3D-kuvilla päästään myös havainnollistamaan muuten tavoittamattomissa olevia alueita, kuten valtamerten pohja-alueita. Siirryttäessä mustavalkoisesta televisiosta väritelevisioon jotkut olisivat halunneet pysyä mustavalkoisessa. Väitettiin, ettei väri tuo mitään lisäinfoa. Samoja väitteitä saatetaan esittää myös 3D:stä", Hopf arvelee.
Vaikka näyttöjä on valmistettu lähinnä tilauskohtaisesti, ovat berliiniläistutkijat kehittäneet myös sarjavalmistukseen sopivan Free2C-näyttökioskin. Näyttöpöytiä on ollut esillä erilaisilla messuilla.
Myös Philipsin WOWvx-teknologia hyödyntää vastaavaa tekniikkaa, mutta ei osaa paikallistaa silmien sijaintia.

Lähteet:
Digitoday
Fraunhofer HHI - Free2C 3D-Kiosk

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.