Apple rajoittaa iPhonen myyntiä

Kaarlo Räihä
30. lokakuuta, 2007 15:27

Applen iPhone on käynyt kohtuullisen hyvin kaupaksi Yhdysvalloissa. Monet kuluttajat ja puhelinta kauppaavat tahot ovat kuitenkin hamstranneet iPhoneja useampia kappaleita, joista he ovat sitten poistaneet SIM-lukituksen ja tämän jälkeen puhelimet on myyty eteenpäin.
Applea tämä toiminta ei miellytä, sillä AT&T:n kanssa yhteistyötä tekevä Apple menettää tuloja jokaisesta iPhonesta, joka ei käytä AT&T:n matkapuhelinverkkoa viestintään. Tämän vuoksi Apple on nyt asettanut rajoitteita, joiden on tarkoitus hankaloittaa useamman puhelimen ostamista ja täten rajoittaa SIM-vapaiden puhelimien myyntiä.
Ensimmäinen rajoitus koskee puhelimien määrää ja uuden ohjeen mukaan yksittäinen kuluttaja voi ostaa itselleen ainoastaan kaksi iPhone-puhelinta. Toinen rajoitus liittyy maksamiseen ja nyt iPhoneja ei voi enää ostaa käteisellä.
Aiemmin kuluttaja sai ostettua itselleen korkeintaan viisi iPhonea, mutta käteiskaupan myötä tilanteen seuraaminen oli käytännössä mahdotonta. Nyt kuluttajan täytyy maksaa iPhonensa luotto- tai pankkikortilla, jonka myötä Applen on helpompi seurata sitä, kuinka monta iPhonea yksittäinen kuluttaja on hankkinut.
Applen ostorajoitukset saattavat hankaloittaa myös tavallisen kuluttajan elämää, sillä jos viiden hengen perheessä kaikki hankkivat iPhonet, joutuu perhe hankkimaan puhelimet vähintään kolmen eri henkilön toimesta.
Applen Tim Cook kertoi viime viikolla, että Applen arvioiden mukaan noin 250 000 kuluttajaa on purkanut puhelimen SIM-lukituksen. Koska puhelimia on myyty noin 1,4 miljoonaa kappaletta, tarkoittaa se joka kuudennen iPhonen omistajan käyttävän jotain muuta matkapuhelinoperaattoria kuin AT&T:tä.
Lähteet:
Associated Press
BetaNews

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.