Mediajätit sanelivat toimintaehdot videosivustoille

Kaarlo Räihä
21. lokakuuta, 2007 15:44

Internetin tuomat ongelmat tekijänoikeuksille ovat herättäneet paljon keskustelua eri osapuolien välillä ja nyt suuret mediayhtiöt ovat antaneet ohjeita, joiden mukaan toimimalla käyttäjien tuottamaa sisältöä jakavat internet-sivustot voivat välttää mahdolliset tekijänoikeutta koskevat oikeusjutut tulevaisuudessa.
User Generated Content Principles -nimellä (UGCP) kulkeva lista sisältää 15 eri ohjetta, joita seuraamalla sivustot ja tekijänoikeuksia puolustavat tahot voivat toimia helpommin yhteistyössä keskenään. Torstaina julkaistun listan takana seisovat tällä hetkellä mediajäteistä Walt Disney Co., Viacom Inc., CBS Corp., NBC Universal ja News Corp. Videopalveluista mukana ovat Soapbox (Microsoft), MySpace, Dailymotion ja Veoh.com, jotka ovat lupautuneet huolehtimaan, että ne noudattavat tulevaisuudessa listan asettamia ohjeita.
Listan antamissa ohjeissa mm. pyydetään palveluita kertomaan, että tekijänoikeudella suojatun sisällön levittäminen ilman lupaa on rikollista, jotta palveluiden kautta tapahtuvat tekijänoikeusrikkomukset vähentyisivät. Palveluiden pitää myös ottaa käyttöön sisällön suodatukseen tarkoitettua tekniikkaa, jonka avulla tekijänoikeuksia rikkova sisältö saadaan poistettua palvelusta ja tämän lisäksi kyseistä tekniikkaa pitää päivittää säännöllisin väliajoin.
Suurin osa listan ohjeista koskee lähinnä palveluita, mutta myös tekijänoikeuksien haltijoille on annettu muutama ohje, joiden tarkoituksena on sallia ns. fair use -käyttö, eli fair use -tapauksissa tekijänoikeuksien haltijat eivät voi vaatia sisällön poistamista sen nojalla, että se rikkoo tekijänoikeuksia.
Google tai sen omistama YouTube eivät ainakaan toistaiseksi kuulu UGCP-piiriin, vaikka Youtube otti uudet videoiden suodatukseen tarkoitetun työkalut käyttöön kuluneella viikolla. Googlen puuttuminen ei siis johdu tekniikan puutteesta, joten poissaolo saattaa johtua Viacomista, jonka kanssa Google on menossa oikeuteen tekijänoikeusongelmien takia.
Vaikka listan kohdat eivät ole kovin ongelmallisia suurille videopalveluille, voi suodatustekniikan hankinta ja päivittäminen olla liian kallista monelle pienemmälle videopalvelulle, jonka takia ne eivät pääse UGCP:ta tukevien palveluiden listalle ja täten ne ovat vaarassa joutua oikeuteen palvelua käyttävien tahojen tehdessä tekijänoikeusrikoksia.
Lähteet:
eFluxMedia
PC World

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.