51 gigatavun HD DVD -levy sai DVD Forumin hyväksynnän?

Kaarlo Räihä
11. syyskuuta, 2007 11:53

Blu-ray- ja HD DVD -formaattien välinen taistelu levyjen tallennuskapasiteetista jatkuu ja media-alan tapahtumia seuraavan Screen Digestin mukaan DVD- ja HD DVD -levyjen standardoinnista vastaava DVD Forum olisi hyväksynyt Toshiban aiemmin tänä vuonna esittelemän kolmikerroksisen HD DVD -levyn standardiksi.
Toshiba esitteli 51 gigatavun tallennuskapasiteetilla varustettua yksipuolista kolme tallennuskerrosta sisältävää levyä CES-messuilla tammikuussa. Jo tällöin huhuttiin, että DVD Forum olisi hyväksynyt levyn, mutta myöhemmin paljastui, ettei Toshiba ollut vielä lähettänyt ehdotustaan DVD Forumille. Toshiba jatkoi kehitystä ja lähetti levyn määritykset DVD Forumille huhtikuussa. DVD Forumin hyväksyntä uudelle levylle tuli Screen Digestin tietojen mukaan elokuun lopussa.
Toshiba ehdotti DVD Forumille myös uutta hybridilevyä, jossa toisella puolella on DVD-sisältö ja toisella puolella kyseinen 51 gigatavun HD DVD -kolmikerroslevy. DVD Forumin pitäisi huhujen mukaan hyväksyä kyseinen levy standardiksi ennen vuodenvaihdetta. DVD+HD DVD -hybridejä on jo markkinoilla, mutta niiden HD DVD -osan tallennustila on rajoittunut 15 tai 30 gigatavuun, kuten nykyisten HD DVD -levyjen.
Tällä hetkellä ei ole tietoa siitä, tukevatko nykyiset HD DVD -soittimet ja -asemat uusia levyjä. Jos laitteiden kanssa esiintyy ongelmia, hankaloittaa se uuden formaatin hyötykäyttöä. Jos levyt toimivat nykyisissä laitteissa, tarkoittaa se helpompaa elämää elokuvastudioille, sillä tallennuskapasiteetin puolesta molempien formaattien levyille voisi laittaa täysin saman sisällön, sillä kaksikerroksisen Blu-ray-levyn tallennuskapasiteetti on 50 gigatavua. Myös kahden elokuvan sisällyttäminen samalle levylle tai useamman TV-sarjan jakson laittaminen samalle levylle miellyttäisi mediajättejä.
Tallennuskapasiteetissa Blu-ray leiri on kuitenkin teoreettisen askeleen edellä, sillä aiemmin tänä vuonna elektroniikkajätti Hitachi ilmoitti, että se on tuomassa 200 gigatavun tallennuskapasiteetilla varustetut Blu-ray-levyt myyntiin vuoden 2009 aikana. Näitä levyjä ei kuitenkaan ole tarkoitettu käytettäväksi nykyisten Blu-ray-laitteiden kera.
Lähteet:
Screen Digest
DailyTech

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.