Nykyinen tekijänoikeuslaki ei suojaa yksityisyyttä

Kaarlo Räihä
6. kesäkuuta, 2007 13:54

Nykyinen tekijänoikeuslaki keräsi runsaasti kritiikkiä jo ennen sen käyttöönottoa, mutta vastarinnasta huolimatta laki hyväksyttiin ja se tuli voimaan vuoden 2006 alussa. Monet tekijänoikeuslain kohdat ovat herättäneet runsaasti keskustelua ja uusimpana ongelmakohtana on lain heikentämä yksityisyydensuoja.
Uusi ongelma ilmeni, kun tekijänoikeusjärjestöt lähtivät selvittämään IP-osoitteiden omistajia, joiden epäiltiin syyllistyneen tekijänoikeusrikoksiin. Nykyinen tekijänoikeuslaki mahdollistaa oikeuden päätöksen, jonka myötä internetoperaattorin on luovutettava asiakkaansa henkilötiedot, jos tekijänoikeudella suojatun aineiston tekijä tai tämän edustaja pystyy todistamaan, että kyseinen asiakas levittää kyseistä aineistoa ilman lupaa.
Ongelmaksi on muodostunut asian todistaminen, sillä Helsingin käräjäoikeuden asiakirjojen (1,2,3) mukaan todisteeksi ovat riittäneet muutaman ohjelman kuvankaappaukset ja tulosteet. Vastaavia todisteita voi kuitenkin väärentää todella helposti, joten käytännössä kuka tahansa voi selvittää tietyn IP-osoitteen omistajan väärennetyillä todisteilla. IP-osoitteen omistaja ei edes pääse puolustamaan oikeuksiaan, joten nimen selviäminen on puhtaasti todisteiden varassa.
Jos omat taidot eivät riitä todisteiden väärentämiseen, voi apuna käyttää Piratbyrånin generaattoria, jolla saa helposti luotua väärennettyjä todisteita luvattomasta tiedostojenjaosta Direct Connect -verkossa.
Lähde:
Piraattiliitto

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.