IFPI listasi musiikkiteollisuuden epämiellyttävät totuudet

Ilkka Ketola
31. toukokuuta, 2007 19:30

Levyteollisuuden etujärjestö IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) on julkaissut artikkelin, jossa järjestö listaa "kymmenen epämiellyttävää totuutta tämän hetken musiikkiteollisuudesta". Listassa IFPI luettelee asiat, jotka pahiten saastuttavat musiikkialan nykyistä toimikenttää.
Listan nimestä päätellen IFPI pyrkii epäilemättä ratsastamaan Al Goren huomiota saaneen Epämiellyttävä totuus -kohudokumentin julkisuudella. Toivottavasti IFPI:n listan kuvaamaa ongelmaa ei kuitenkaan pidetä Goren ilmastonmuutosta kuvaavan dokumentin kanssa yhtä vakavana.
IFPI:n kymmenen epämiellyttävän totuuden lista on vapaasti suomennettuna seuraavanlainen:

1. Pirate Bay, yksi tekijänoikeuden vastaisen liikkeen lippulaivoista, leipoo tuhansien eurojen edestä mainostuloja sivustollaan ja kutsuu itseään vapaan musiikin airueksi.
2. Allofmp3, tunnettu venäläinen sivusto, ei ole yhdenkään IFPI:n jäsenen hyväksymä, on suljettu kaikkien oikeudenhaltija ryhmien ulkopuolelle ja on joutumassa oikeuteen Venäjällä.
3. Järjestäytynyt rikollisuus ja jopa terroristiryhmät keräävät piraatti-CD:illä varoja ja pesevät rahojaan.
4. Laittomasti tiedostoja jakavia ei kiinnosta, onko rikkomuksen kohteena oleva teos suuren vai indie-levy-yhtiön katalogista.
5. Levy-yhtiöiden tulojen pienentyminen johtaa siihen, että riskirahaa underground-artisteihin sijoittamiseen on yhä vähemmän ja houkutus sijoittaa varmoihin valintoihin, kuten Idolseihin, kasvaa.
6. Palveluntarjoajat mainostavat usein musiikkia yhtenä etuna palveluun liittymisestä, mutta edistävät valtaisasti laitonta musiikinjakoa.
7. Tekijänoikeuksien vastainen toiminta ei luo työpaikkoja, vientiä, verotuloja tai taloudellista kasvua - sitä ajavat henkilöt, jotka puhuvat mahtipontisesti kaupallisesta maailmasta mutteivät ymmärrä siitä juuri mitään.
8. Köyhyys ei aiheuta piratismia. Professori Zhang Nanjingin yliopistosta on havainnut, että piraatteja ostavat kiinalaiset ovat enimmäkseen keski- ja suurituloisia.
9. Australialaisen MIPI:n tutkimuksen mukaan suurin osa ihmisistä tietää, että tekijänoikeuden alaisen materiaalin jakaminen on väärin, mutteivät lopeta sitä ennen kuin laki sen estää.
10. P2P-verkot eivät ole uuden musiikin löytökoreja. Useimmiten niissä jaetaan laittomasti pop-musiikkia.

Ei ole ehkä kovinkaan yllättävää, että ruotsalainen The Pirate Bay ja venäläinen Allofmp3.com on nostettu listan kärkeen. Vaikka sivustojen toiminta kieltämättä on monessa mielessä kyseenalaista, ovat ne molemmat vielä toiminnassa - siitä yksinkertaisesta syystä, etteivät ne ole laittomia omissa maissaan.
Muutenkin IFPI:n listaan on syytä suhtautua varauksella ja kriittisesti, vaikka siinä nostetaankin esille todellisia asioita. Esimerkiksi musiikin lataaminen vertaisverkosta tuskin rahoittaa terroristijärjestöjen toimintaa. Samoin nopeita Internet-liittymiään mainostavat palveluntarjoajat, jotka sallivat vertaisverkkojenkin käytön, edistävät musiikkia korostavalla mainonnallaan myös laillisten musiikkipalveluiden suosiota.
Pohdinnan aihetta antaa myös viides totuus, joka on varmasti sinänsä sekin paikkaansa pitävä. Onko kuitenkaan kyse ongelmasta vai pikemmin vain siitä, että musiikin maailma on muuttumassa? Internetin myötä underground-musiikki ei enää tarvitse levy-yhtiöiden riskirahoitusta, vaan uudet artistit voivat löytää omat pienet yleisönsä muutenkin, esimerkiksi YouTuben kaltaisten palveluiden avulla.
Vaikka piratismin voi hyvinkin olettaa vaikuttavan levyteollisuuden tuloihin ja artistien asemaan, onko piratismi kuitenkaan todellinen ongelman ydin? Ehkäpä todellinen epämiellyttävä totuus ehkä onkin, että musiikkiteollisuus on ajautunut sivuraiteelle ja jäänyt kehityksessä jälkeen, osittain jopa turhaksi vaiheeksi yleisön ja artistin väliin nopeasti kehittyvässä maailmassa.
IFPI:n kirje on luettavissa täällä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.