Japani kielsi elokuvien kuvaamisen elokuvateattereissa

Kaarlo Räihä
26. toukokuuta, 2007 19:07

Japanin tekijänoikeuslainsäädäntö on saanut tällä viikolla uuden lisäyksen, jonka myötä kuluttajat eivät voi enää kuvata elokuvia elokuvateattereista omaan käyttöön. Aikaisemmin tämä oli sallittua, kunhan omia kopioitaan ei myynyt tai levittänyt eteenpäin.
Yhdysvalloista tuttu laki ei ilmaantunut Japaniin sattumalta, vaan uudistuksen lobbauksessa oli mukana Japanin tekijänoikeuksia valvovan Japan and International Motion Picture Copyright Associationin (JIMCA) lisäksi Yhdysvaltojen Motion Picture Association of America (MPAA).
Lain muutos ei ole vielä voimassa, mutta syyskuun alusta alkaen elokuvien kuvaaminen elokuvateatterissa voi johtaa 10 vuoden vankeusrangaistukseen ja 10 miljoonan jenin eli noin 61 000 euron sakkoihin.
Sekä JIMCA:n että MPAA:n johtajat olivat mielissään uudistuksesta. MPAA:n johtaja Dan Glickman pitää uudistusta tärkeänä voittona koko elokuvateollisuudelle. Glickman pitää Japanin päätöstä hyvänä esimerkkinä myös muille valtioille, jotka eivät ole vielä kriminalisoineet videokameroiden käyttöä elokuvateattereissa.
JIMCA:n johtaja Yasutaka Iiyama pitää erityisesti siitä, että poliisit voivat nyt estää luvattoman kopioinnin jo teattereissa, jolloin luvattomien kopioiden on hankalampi päästä katukauppaan tai internetiin.
Lähteet:
VarietyAsia
MPAA (lehdistötiedote) (PDF)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.