Microsoftin ja Applen tuotteet vaaditaan pois markkinoilta

Ilkka Ketola
12. toukokuuta, 2007 15:54

Digitaalisen median kopiointia vaikeuttavaa teknologiaa valmistava kalifornialaisyritys Media Rights Technologies (MRT) uhkailee oikeustoimilla Applea, Microsoftia, RealNetworksia ja Adobe Systemsiä. Uhkien perustana on se, että yhtiöt pyrkivät "aktiivisesti välttelemään" MRT:n tuotteiden käyttöä ja siten rikkovat tekijänoikeuslakia.
Kalifornialainen MRT kertoo lehdistötiedotteessaan esittäneensä cease and desist -vaatimuksen, eli käytännössä vaatii huipputeknologian jättiläisiä lopettamaan tuotteidensa valmistuksen tai ottamaan MRT:n tuotteet käyttöön. Haasteuhan alla olevat yritykset ovat MRT:n mukaan täysin DMCA:sta ja immateriaalioikeuksien omistajista piittaamatta valmistaneet miljardeja kopioita tai kappaleita Window Vistaa, Adobe Flash Playeria, Real Playeria sekä iTunesia ja iPodia.
DMCA, Digital Millenium Copyright Act, johon MRT viittaa, on vuonna 1998 voimaan tullut amerikkalainen laki, joka kieltää tekijänoikeudellisen materiaalin teknisten kopiosuojausten kiertämisen. Lain mukaan kiertämisellä tarkoitetaan salatun työn salauksen purkamista tai muuta tapaa välttää, kiertää, poistaa, deaktivoida tai vahingoittaa teknologista suojakeinoa ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa.
MRT:n haasteuhka perustuu DMCA:n kirjaimelliseen tulkintaan. MRT:n mukaan yhtiön kehittämä X1 SeCure Recording Control tukkisi "digitaalisen aukon", joka mahdollistaa kopiosuojatunkin musiikkistreamin kopioimisen toiston aikana. Koska haastetut yritykset eivät ole ottaneet oletettavasti toimivaa teknologiaa käyttöön, välttävät ne tekijänoikeudellista materiaalia suojaavaa keinoa ja täten rikkovat DMCA:ta.
"Olemme antaneet näille neljälle yhtiölle 10 päivää aikaa keskustella kanssamme ja kehittää ratkaisu, ennen kuin viemme asian liittovaltion oikeuteen ja vaadimme tekijänoikeuksia loukkaavien tuotteiden poistoa markkinoilta", MRT:n toimitusjohtaja Hank Risan kertoi puhelinhaastattelussa CNET News.comille. MRT:n mukaan kyseisen neljän yhtiön mediasoittimet täyttävät 98 prosenttia koko markkinoista.
Ei kovinkaan yllättävää, ettei MRT:n uhkavaatimuksia ole otettu kovin vakavasti. RealNetworks pitää uhkausta epätoivoisen yhtiön yrityksenä saada tuotteensa lisensoiduksi. Yhtiön edustaja toteaa myös, että kyseessä on kyllä hyvin tuore tapa kehittää liiketoimintaansa. Muilta uhan alla olevilta yhtiöiltä ei olla vielä saatu vastausta.
Lakimiehet ovat pitäneet MRT:n tulkintaa DMCA:sta hyvin omintakeisena ja luovana, eikä tulkinnan uskota voittavan oikeuden käsittelyssä. Vaikka DMCA pyrkiikin edistämään luovan työn hedelmien suojaa, ei se kuitenkaan pakota yhtiötä muuttamaan tuotteitaan, joita ei ole jo suojattu. Uhkailut onkin nähty vain keinona saada julkisuutta.
Lisäksi oikeustuomioistuin voisi tulkita, etteivät neljä haasteuhan alla olevaa yritystä ole vastuullisia. DMCA:ssa nimittäin mainitaan, että elektroniikka-, televiestintä- ja tietotekniikkatuotteita ei tarvitse suunnitella yksittäisiin teknologisiin uhkatekijöihin varautuen.
MRT:n tempaus jäänee siis lyhyeksi sivujuonteeksi Yhdysvaltojen oikeushistoriassa. Yhtiölle pitää kuitenkin antaa täysi tunnustus luovuudesta, sillä onhan heidän haasteensa tervetullutta vaihtelua tavallisten "älä käytä meidän tuotteita" -haasteiden sarjaan.
Lähde:
CNET News.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.