Microsoft-pomo myöntää piratismin hyödyllisyyden

Ilkka Ketola
14. maaliskuuta, 2007 9:20

Ohjelmistojätti Microsoftin johtoryhmään kuuluva Jeff Raikes myöntää julkisesti, että ohjelmistopiratismi on pitkällä tähtäimellä hyödyllistä myös ohjelmistotalolle. Lausunnon tekee erikoiseksi se, että vaikka piratismin positiiviset vaikutukset ovat tunnettuja, korostavat ohjelmistotalojen edustajat yleensä ainoastaan piratismin negatiivisia puolia.
Microsoft kampanjoi tällä hetkellä maailmanlaajuisesti piratismia vastaan aloittamallaan Windows Genuine Advantage (WGA) -kampanjalla. Mikäli WGA havaitsee koneeseen asennetun käyttöjärjestelmän olevan laiton, huomautetaan käyttäjää siitä. Järjestelmän tavoitteena ei kuitenkaan ole pysäyttää yksittäisiä piraatteja, vaan päästä piraattiohjelmistojen myyjien jäljille.
Vaikka 20-25 prosenttia Yhdysvalloissa käytetyistä ohjelmista on piraattituotteita, ei tämä ole Rainesin mielestä ongelmallista. "Ymmärrämme, että pitkällä tähtäimellä ohjelmistojamme käyttävien ihmisten määrä on keskeinen kilpailuvaltti", hän toteaa ja jatkaa, että mikäli piraattiohjelmistoja käytetään, toivoo Microsoft ohjelmistojen olevan heidän, ei kilpailijoiden.
Viime viikolla Morgan Stanley Technology -konferenssissa San Franciscossa puhunut Raines pitääkin tärkeänä, että piratismin estotyökalut ovat sopivan löyhiä, jotteivät piraattikäyttäjät siirry muiden tuotteiden pariin. "Piraattiohjelmien käyttäjiä pitää painostaa laillisen version hankkimiseen, muttei niin kovaa, että menettää tämän liiketoiminnalle keskeisen voimavaran", Raines toteaa.
Nykyinen piraatti on siis potentiaalinen maksava asiakas jatkossa, mikäli hän pysyy ohjelmiston käyttäjänä. Tämän vuoksi ohjelmistotalot suhtautuvat löysästi vähävaraisten maiden rehottavaan piratismiin, sillä käyttäjillä ei kuitenkaan ole varaa maksaa ohjelmistoistaan. Raines toteaa Microsoftin kuitenkin kehittävän uusia hinnoittelumalleja, joilla vähätuloisetkin saataisiin lisensoimaan ohjelmansa.
Lähde:
The Register

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.