Ruotsi siirtyy digilähetyksiin Suomea hitaammin

Kaarlo Räihä
8. maaliskuuta, 2007 13:07

Kun Suomessa analogiset TV-lähetykset loppuvat kaikkialla samalla kertaa on länsinaapurissamme otettu hieman toisenlainen lähestymistapa digilähetyksiin siirtymisessä. Ruotsissa digitaalisiin lähetyksiin siirrytään useissa eri vaiheissa ja tämän lisäksi kaapelin kautta televisiota katsovien kansalaisten ei tarvitse hankkia digiboksia lainkaan.
"Tukholman alueella noin 90 prosenttia asukkaista voi jatkaa television katsomista tekemättä mitään, koska kaapeliverkossa analogiset lähetykset jatkuvat normaalisti" sanoo Stina Sandell, joka toimii tiedottajana valtion digitaalilautakunnassa. "Digitalisointi koskee tällä kertaa ainoastaan maaverkkoa, jonka lähetyksiä katsotaan antenneilla" jatkaa Sandell. Tukholmassa siirtyminen digilähetyksiin tapahtuu ensi viikon maanantaina ja Tukholma on samalla ensimmäinen suuri kaupunki Ruotsissa, joka siirtyy digilähetyksiin.
Ruotsin digilautakunnan tehtävänä on suunnitella ja valvoa siirtymää analogisista lähetyksistä digitaalisiin sekä tiedottaa kansalaisia digiasioista. Digitaalisiin lähetyksiin siirtymisen on tarkoitus onnistua mahdollisimman kuluttajaystävällisesti. Ensimmäiset ruotsalaiset siirtyivät pysyvästi digitaalisiin lähetyksiin vuoden 2005 syyskuussa, jolloin Gotlannin saarella aloitettiin digilähetykset.
Vaikka monet suomalaiset haluaisivat analogisten lähetysten jatkuvan kaapeliverkossa vielä tämän vuoden elokuun jälkeen on Ruotsissa kyseinen toiminta aiheuttanut ongelmia tiedottamisen kannalta. "Mielestäni teillä Suomessa siirtymä on toteutettu helpommalla tavalla. On selkeämpää, kun kaikki verkot digitalisoidaan samalla kerralla" sanoo Sandell. "Ruotsissa on erityisesti kaapelitalouksissa suurta epätietoisuutta siitä, tarvitseeko televisiolle tehdä jotakin" jatkaa Sandell.
Koko Ruotsissa analogisia lähetyksiä katsoo antennilla arviolta vajaa kolmannes kansalaisista. Muilla on joko kaapeliliittymä tai lautasantenni. Antenniverkon kautta tapahtuvien analogisten lähetysten pitäisi loppua Ruotsissa ensi vuoden helmikuuhun mennessä.
Lähde:
DigiToday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.