DrinkOrDien johtaja voi joutua kymmeneksi vuodeksi vankilaan

Kaarlo Räihä
23. helmikuuta, 2007 8:08

Ohjelmien piraattikopioita levittäneen DrinkOrDie-ryhmän (DoD) johtajiin kuulunut Hew Raymond Griffiths on siirretty Yhdysvaltoihin tuomionsa kuulemista ja vangitsemista varten. Tätä ennen 44-vuotias Griffiths taisteli kolme vuotta oikeudessa ettei häntä karkotettaisi Yhdysvaltoihin. Erikoiseksi päätöksen tekee se että Griffiths on Iso-Britannian kansalainen, joka on asunut Australiassa eikä hän ole poistunut maasta saapumisensa jälkeen. Tämä tarkoittaa että Yhdysvallat voivat noutaa ihmisiä tuomittavaksi ohjelmistopiratismin takia ulkomailta, vaikka kyseiset henkilöt eivät ole yhdysvaltalaisia tai eivät ole fyysisesti vierailleet Yhdysvalloissa. Aiemmin myös muita tietokonerikollisia on karkotettu Yhdysvaltoihin mm. Venäjältä. Maiden välillä pitää kuitenkin olla rikollisten luovutussopimus, joten aivan kaikki ohjelmistopiraatit eivät ole vaarassa joutua Yhdysvaltoihin tuomittavaksi.
Griffiths tunnettiin paremmin Bandido-nimimerkillä ja DrinkOrDie-ryhmän ohella hän oli mukana myös Razor1911 ja RiSC ryhmien toiminnassa. Jos Griffiths todetaan syylliseksi erinäisiin tekijänoikeusrikkomuksiin voi hän saada 10 vuoden vankeustuomion ja 500 000 dollarin sakot.
"Griffiths väitti että hän on Yhdysvaltojen lain kouran ulottumattomissa, mutta me todistimme ettei asia ole niin" sanoi oikeuskanslerin avustaja Alice Fisher. "Tämä rikollisen luovuttaminen meille osoittaa kuinka päättäväisesti oikeusministeriö suojelee tekijänoikeuksia vaikka näiden oikeuksien rikkoja olisi maapallon toisella puolella" jatkoi Fisher. "Meidän edustajamme ja syyttäjämme tekevät jatkuvaa työtä saadakseen tekijänoikeuden rikkojat kiinni vaikka rikos tapahtuisikin maamme rajojen ulkopuolella" totesi asianajaja Chuck Rosenberg.
DoD:in ja usean muun ryhmän toiminta koki kovan kolauksen vuonna 2001, jolloin tehtiin kansainvälinen isku nettipiratismia vastaan. Iskut toteutettiin yhtä aikaa Yhdysvalloissa, Norjassa, Britanniassa, Australiassa ja Suomessa. Useita ihmisiä pidätettiin iskujen yhteydessä ja suurin osa näistä henkilöistä on jo tuomittu. Yhdysvaltojen oikeuslaitoksen mukaan DoD jakoi luvattomia kopioita tietokoneohjelmista, -peleistä, elokuvista ja musiikista yli 50 miljoonan dollarin edestä. Mitään todisteita ei kuitenkaan ole esitetty siitä että DoD:in jäsenet olisivat varsinaisesti tienanneet rahaa toiminnallaan vaan kyseessä oli enemmänkin Robin Hood -hengen mukainen ideologia eli varastaa rikkailta ja antaa köyhille.
Lähteet:
TorrentFreak
Computing

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.