Mediatalot tahtovat suodattaa YouTuben sopimusehtoja

Ilkka Ketola
19. helmikuuta, 2007 8:15

Googlen omistama YouTube-videopalvelu on neuvotellut suurten mediayhtiöiden kanssa jakelusopimuksista, jotta korvaukset sisällöstä saataisiin ohjattua oikeaan osoitteeseen. YouTuben haluaisi kuitenkin tarjota kehittämäänsä suodatinteknologiaa osana laajempaa lisensointisopimusta, mikä ei ole miellyttänyt mediataloja.
MTV Networks ja Comedy Central kommentoivat viime viikolla YouTuben esitystä. Yhtiöiden mukaan ei ole hyväksyttävää, että YouTube huolehtisi tekijänoikeussuojasta ainoastaan silloin, kun jakelusopimus on voimassa. Toinen osapuoli vertasi YouTuben toimintaa mafian kiristykseen.
YouTuben valitsema linja poikkeaa myös huomattavasti kilpailevan MySpace-palvelun omistaman News Corporationin toimintamallista. News Corp. tarjoaa omaa suodatinteknologiaansa ilmaiseksi.
Aiemmin tässä kuussa Viacom poistatti 100 000 videota YouTubesta, kun neuvottelut yhtiöiden välillä kariutuivat.
YouTube perustelee toimitapaansa suodatusprosessin monimutkaisuudella. Videojätti kertoo tiedotteessaan, että suodatus ei tapahdu automaattisesti ja vaatii yhteistyötä mediayhtiöiden kanssa. Video voi esimerkiksi olla TV-ohjelman pätkä, jolloin oikeudet siitä kuuluvat televisioyhtiölle. Mutta jos samassa pätkässä on mukana toisen yhtiön omistamaa musiikkia, on omistajaa jo vaikeampi määrittää.
YouTubea puoltaviakin näkemyksiä löytyy, kun mielipidettä tiedustellaan muilta kuin toiselta neuvotteluosapuolelta. Piratismisyytekäsittelyjä hoitavassa lakifirmassa työskentelevä Gregory Rutchik toteaa, ettei YouTubella ole mitään velvoitetta antaa veloituksetta käyttöön kehittämäänsä kallista teknologiaa.
Rutchikin kanssa samaa mieltä on myös Forrester Researchin analyytikko James McQuivey, joka lisää, että mediayhtiöistä voi tällä hetkellä tuntua, että heitä kiristetään sopimukseen. Mikäli YouTube pystyy tarjoamaan hieman parempaa sopimusta, voi mediayhtiöiden asenne muuttua.
Vaikka sanaharkka neuvotteluosapuolten välillä onkin nyt kiivasta, on yleinen usko sopimuksen syntymiseen yhä korkea. Erimielisyyksien julkituomista pidetään vain asiaankuuluvana miekkojen kolisteluna, sillä molemmilla osapuolilla on kuitenkin lähes pakottava tarve saada sopimus syntymään.
Lähde:
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.