TTVK aloitti suomalaisten P2P-käyttäjien metsästämisen

Kaarlo Räihä
17. helmikuuta, 2007 10:19

Tekijänoikeusteollisuuden etuja ajava Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) on aloittanut P2P-käyttäjien henkilöllisyyksien selvittämisen. Vuoden 2006 alussa voimaan tullut uusi tekijänoikeuslaki antaa internetin kautta tapahtuvien tekijänoikeusrikkomusten tapauksessa oikeudenhaltijalle mahdollisuuden selvittää kyseisen tekijänoikeusrikkojan henkilötiedot internet-palveluntarjoajalta. Tähän vaaditaan kuitenkin aina tuomioistuimen lupa ja lupa on tapauskohtainen, joten useiden satojen ihmisten henkilötietojen selvittäminen ei onnistu aivan hetkessä.
TTVK on nyt kokeillut menetelmää ensimmäisen kerran ja ainakin TTVK:n kannalta operaatio oli menestys. TTVK laittoi viime vuoden marraskuussa tiedonsaantihakemukset viidestä eri tapauksesta ja kaikissa tapauksissa käräjäoikeus on näyttänyt vihreää valoa tietojen luovuttamiselle. "Internet-palveluntarjoajat eivät lähtökohtaisesti vastustaneet hakemuksiamme missään käräjäoikeudessa ja kaikki päätökset ovat jo lainvoimaisia" sanoi TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen. Nämä ovat ensimmäiset tapauksessa Suomessa, jossa uutta lakia sovellettiin.
TTVK ei jäänyt lepäämään laakereilleen vaan Yhdysvalloista tuttuun tyyliin se aloitti välittömästi juttujen sopimisen ennen oikeudenkäyntiä. Lappeenrantalaismies on suostunut maksamaan oikeudenhaltijoille yli 2 300 euron korvaukset. Myös Kuopiossa asuva pariskunta on suostunut korvauksiin, mutta korvaussummaa ei ole kerrottu. Myöskään sitä ei ole kerrottu onko jokin tapauksista menossa oikeuteen.
Henkilötietojen selvittämisen lisäksi oikeudenhaltija voi vaatia internet-operaattoreita estämään tekijänoikeusrikkojaa levittämästä tekijänoikeutta loukkaavaa aineistoa. Estomääräys merkinnee käytännössä sitä, että internet-palveluntarjoaja katkaisee asiakkaan liittymän ja estää näin laittoman aineiston levittämisen. TTVK:n mukaan tämä mahdollisuus tultaneen testaamaan vielä tämän kevään aikana.
TTVK sai käyttäjien IP-osoitteet haltuunsa tekeytymällä P2P-verkon käyttäjäksi. TTVK:n kohteena olivat erityisesti direct connect -ohjelman käyttäjät. Kotilainen sanoo Helsingin Sanomissa, että dc-hubit ovat suosittuja Suomessa, koska ihmisillä on käytössä nopeat laajakaistayhteydet. Valitettavasti ei ole tiedossa sitä mitä todisteita käräjäoikeuksille on luovutettu, joten ihmisten henkilötietojen selvittäminen saattaa onnistua muutamalla loki-tiedostolla ja kuvankaappauksella. Tällainen toiminta kuitenkin käytännössä romuttaa kaiken yksityisyyden suojan internetissä, sillä kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen olemattomasta tekijänoikeusrikoksesta tekaistuilla todisteilla ja selvittää esimerkiksi keskustelupalstojen kiihkoilijoiden henkilöllisyydet.
TTVK:n mukaan Suomessa muutaman vuoden jatkuneet oikeustoimet ja piratisminvastainen valistustoiminta ovat hillinneet nettipiratismin kasvua. "Lokakuussa annettu Finreactor-tuomio antoi selkeän viestin vertaisverkkojen ylläpitäjille. Lisää tutkintapyyntöjä ollaan tekemässä" toteaa Kotilainen.
Lähteet:
Digitoday
Piraattiliitto
TTVK

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.