Applen Jobs haluaa vapauttaa musiikin DRM:ltä

Ilkka Ketola
7. helmikuuta, 2007 10:36

Applen toimitusjohtaja Steve Jobs vetoaa yllättäen avoimella kirjeellä levy-yhtiöihin, jotta nämä luopuisivat DRM-suojausten käytössä digitaalisessa musiikissa. Jobsin kirje, Ajatuksia musiikista (luettavissa täältä), kuvaa kuinka Applen oli pakko ottaa DRM-suojaus käyttöön iTunes-musiikkikaupassaan levy-yhtiöiden vaatimuksesta ja kaikkien kannalta parempi ratkaisu olisi suojauksista luopuminen.
Applen iTunesissa myymä musiikki on suojattu FairPlay-DRM-teknologialla, joka rajoittaa musiikin kopiointi- ja kuuntelumahdollisuuksia. Tähän asti Apple ei ole suostunut lisensoimaan FairPlayta muille, joten iTunesista ostetun musiikin kuunteluun tienpäällä on vaadittu iPod-soitin. Toisinkin voisi kuitenkin olla, Jobs visioi kirjeessään.
Jobs luettelee tiivistettynä kolme eri tulevaisuuden skenaariota. Apple ja muu musiikkiteollisuus voivat jatkaa omien DRM-ratkaisujensa käyttöä tai vaihtoehtoisesti Apple voisi lisensoida omaa FairPlay-teknologiaansa muiden käytettäväksi. Suosikikseen Jobs nostaa kuitenkin vaihtoehdon, jossa levy-yhtiöt taivutettaisiin luopumaan DRM-suojauksista kokonaan.
"Kuvitelkaa maailma, jossa kaikki verkkokaupat myyvät DRM-vapaata musiikkia avoimesti lisensoitavassa muodossa. Sellaisessa maailmassa mikä tahansa soitin pystyisi soittamaan mistä tahansa liikkeestä ostettua musiikkia ja mikä tahansa kauppa voi myydä musiikkia soitettavaksi missä tahansa soittimessa. Tämä on ehdottomasti paras vaihtoehto kuluttajille, ja Apple tukisi sitä epäröimättä", Jobs kirjoittaa.
Gartnerin analyytikko Mike McGuire pitää Jobsin kirjettä yllättävänä, sillä sen iTunes-kauppa on suosiossa vertaansa vailla. "On mielenkiintoista, että DRM:stä eniten hyötyvä yritys viestii teollisuudelle käytännössä, että DRM on ongelma, joka täytyy korjata."
"Miksi levy-yhtiöt antaisivat Applen myydä musiikkia ilman DRM-suojausta?", Jobs pohtii kirjeessään ja vastaa itselleen: "Yksinkertaisin vastaus on se, ettei DRM:t ole koskaan toimineet, eivätkä ehkä koskaan tule toimimaan, piratismin pysäyttämiskeinona."
ITunesin käyttämä suojauskin helposti kierrättävissä pienellä vaivannäöllä, mikäli käyttäjä vain niin tahtoo. Riittää, että kappaleen polttaa CD:lle ja sitten rippaa uudelleen tietokoneelle, ja DRM-suojaus putoaa matkasta.
Jobsin kirje on myös tulkittu vastaukseksi Pohjoismaiden kuluttajaviranomaisille, jotka ovat vaatineet muutoksia iTunesin käyttöehtoihin. Applen edustaja kuitenkin kielsi, että kirje olisi suunnattu vastineeksi tälle kritiikille. Jobs kuitenkin kirjoittaa kirjeessään, että DRM-järjestelmistä huolestuneiden Euroopan maiden ehkä kannattaisi suunnata ponnistelunsa iTunesin sijaan DRM:n alkulähteeseen, siis levy-yhtiöihin. Jobs huomauttaa myös, että yhtiön arvioiden mukaan vain noin 3 prosenttia iPodien musiikista on peräisin iTunesista, kun suurin osa musiikista tulee
ripatuilta CD-levyiltä.
Levyteollisuuden etujärjestö RIAA onnistui tulkitsemaan Jobsin ajatukset toisessa valossa. RIAA pitääkin kirjettä kädenojennuksena tarjota FairPlay-teknologiaa muiden toimijoiden käyttöön ja tätä kautta yhdentää verkkomusiikkibisnestä.
"Applen tarjous lisensoida FairPlay muiden käyttöön on tervetullut läpimurto ja olisi todellinen voitto faneille, artisteille ja levy-yhtiöille. Monet palvelut ovat ilmaisseet halukkuutensa Applen DRM:n lisensointiin. Tämä siirto mahdollistaisi vuorovaikutussuhteet, joita olemme jo pitkään halunneet", järjestön sähköpostilla annetussa lausunnossa todetaan.
Applen intoa FairPlayn lisensointiin on vähentänyt pelko siitä, että suojaus olisi pian hakkeroitu. Mikäli suojaus onnistutaan murtamaan, on Applella levy-yhtiöiden kanssa solmitun sopimuksen mukaan muutama viikko aikaa korjata tilanne ennen kuin yhtiöt vetävät musiikkinsa pois iTunesista. Jobs vahvistaakin kirjeessään, että Apple ei ole lisensoinut FairPlayta, koska tällöin yhtiö ei voisi enää taata neljän suuren levy-yhtiön lisensoiman musiikin suojaamista.
Levy-yhtiöiden ei uskota olevan järin innostuneita Jobsin kirjeestä, vaikka asenteet ovatkin hiljalleen muuttumassa kohden vapaampaa musiikkia. Esimerkiksi musiikkiteollisuuden tammikuussa pidetyssä konferenssissa Midemissä teollisuuden johtohenkilöt pyörittelivät ajatusta DRM-suojaamattoman MP3-musiikin myynnistä. Musiikkiteollisuus on heräämässä havaintoon, ettei digitaalisen musiikin vahva kasvu riitä paikkaamaan CD-myynnin rajua laskua, ja jotain on tehtävä asian korjaamiseksi.
Suurista levy-yhtiöistä EMI on testannut MP3-muotoisen musiikin myyntiä, muttei vielä ole päättänyt kokeilun laajentamisesta. Yhtiö kuitenkin myöntää, että eri digitaalisten musiikkitiedostomuotojen ja eri soitinten väliin jäävä kuilu on kuluttajille kasvava ongelma, johon yritetään löytää ratkaisua.
Jobsin kirjeen todellisiksi motiiveiksi on arvailtu kuluttajajärjestöjen rauhoittelua ja huomioin kääntämistä muualle. Lisäksi yhtiö on todennäköisesti aloittamassa uudet neuvottelut levy-yhtiöiden musiikin lisensoinnista, ja vahva kannanotto voi parantaa yhtiön asemia neuvottelupöydässä.
Lähteet:
CNET News.com
Apple

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.