YouTube varoittaa japanilaisia piratismista

Kaarlo Räihä
6. helmikuuta, 2007 14:58

Japanin tekijänoikeusjärjestö JASRAC (Japanese Society for Rights of Authors, Composers and Publishers) ja Googlen omistama YouTube ovat vihdoinkin päässeet neuvottelupöytään koskien JASRAC:in vaatimuksia tiukentaa valvontaa ettei YouTube-palveluun eksyisi tekijänoikeudella suojattua sisältöä. Yhteisymmärrykseen ei kuitenkaan päästy välittömästi ja ensimmäisen tapaamisen lopputuloksena on se että YouTubessa näytetään jatkossa japaninkielistä muistutusta, jossa kerrotaan että tekijänoikeudella suojattujen videoiden laittaminen muiden katseltavaksi ilman lupaa on laitonta ja että käyttäjä voi joutua tästä oikeudelliseen vastuuseen. Tarkkaa tietoa siitä koska viesti ilmaantuu palveluun ei kuitenkaan kerrottu, mutta todennäköisesti japaninkielinen muistutus löytyy palvelusta muutaman viikon sisällä.
Pari tuntia kestäneiden neuvotteluiden jälkeen YouTube lupasi myös parantaa videoiden seulontaa, jotta tekijänoikeudella suojattua sisältöä ei "eksyisi" sivustolle. Itse jupakka sai alkunsa viime vuoden lopulla kun JASRAC vaati aluksi YouTubea poistamaan 30 000 videota palvelusta ja myöhemmin vaati YouTubelta kovempia toimia etteivät tekijänoikeusrikkomukset YouTubessa yleistyisi.
"Tapaaminen meni kohtalaisen hyvin ja ilmapiiri oli ystävällinen" totesi Satoshi Watanabe JASRAC:ista. Tokiossa järjestetyssä tapaamisessa olivat paikalla sekä YouTuben perustajat Chad Hurley ja Steven Chen että Googlen edustaja David Eun. Hurley ja Chen lupasivat kokouksen jälkeen että palveluun lähetettäviä videoita aletaan pian tarkistamaan tekijänoikeusrikkomusten varalta uudella ohjelmalla, joka ei kuitenkaan ole vielä valmis. Ohjelman avulla YouTubesta pystytään kitkemään ainakin osa uusista palveluun tulevista videoista, jotka rikkovat jonkin mediajätin tekijänoikeuksia.
YouTuben päätökset saattavat kuitenkin syödä palvelun suosiota huomattavasti varsinkin Japanissa, jossa YouTuben suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen vuoden aikana. "YouTuben toiminta ei ole laitonta, mutta ongelmia aiheuttaa palveluun lähetettävä materiaali" totesi televisioyhtiö NHK:n johtaja Ryohei Ishii.

Lähteet:
CdrInfo
InfoWorld
BusinessWeek

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.