Gates: Internet mullistaa television 5 vuodessa

Ilkka Ketola
29. tammikuuta, 2007 17:56

Microsoftin Bill Gates uskoo, että Internet tulee viidessä vuodessa mullistamaan täysin television siitä, millaisena sen tänään tunnemme. Kumoukseen johtaa verkon videopalveluiden kehityskulku sekä PC:n ja TV:n yhdistyminen, Gates visioi.
Maailman talousfoorumissa Davosissa yritysjohtajille ja poliitikoille lauantaina puhunut Gates äimisteli, miten ihmiset eivät havaitse tulevaa muutosta. "Viiden vuoden kuluttua nauretaan sille, mitä meillä on ollut", Gates sanoi.
Laajakaistaliittymien yleistyminen ja netin suositut videopalvelut, kuten YouTube, vähentävät jo nyt nuorten perinteisen television ääressä viettämää aikaa. Gates uskoo, että videopalveluiden yhä kehittyessä niiden joustavuus saa vielä useammat pois normaalien televisiolähetysten parista.
"Tietyt asiat, kuten vaalit ja olympialaiset, todella osoittavat TV:n surkeuden. Itseä kiinnostavaa aihetta pitää odottaa tai se jää näkemättä ja haluaa palata katsomaan sen uudestaan", listasi Gates nykytelevision kompastuskiviä, ja jatkoi "Internet-esitys on ylivertainen näissä asioissa."
Vielä tällä hetkellä netistä katsellaan enimmäkseen lyhyitä videopätkiä, kun taas pitemmät televisiosarjat ja elokuvat katsellaan televisiosta. Tekniikan yhdentyminen muuttaa kuitenkin tilannetta, kun laajakaista tunkeutuu yhä vahvemmin keskelle olohuonetta. Gates mainitsee tästä esimerkkinä puhelinyhtiöiden laajakaistatelevisiokokeilut.
YouTuben perustajäsen Chad Hurley taas kuvaili kehityksen suurta vaikutusta mainontaan. Jatkossa mainonta on yhä paremmin kohdistettu vastaamaan jokaisen katsojan omaa profiilia.
Informa Telecoms & Media arvioi, että verkon videopalvelut tuottavat vuonna 2012 noin 6,3 miljardia dollaria maailmanlaajuisesti, ja tästä noin kaksi kolmannesta olisi lähtöisin Yhdysvalloista. Uusia palveluita ja paranneltuja ratkaisuja syntyykin siihen malliin, että näitä kasvulukuja on helppo uskoa.
Lähteet:
Reuters
Ars Technica

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.