YouTuben avulla rikkaaksi?

Kaarlo Räihä
28. tammikuuta, 2007 11:53

Internetin videopalveluiden välinen taistelu käyttäjistä on johtanut monenlaisiin kokeiluihin suurien massojen saamiseksi juuri tietyn palvelun asiakkaiksi. Esimerkiksi Metacafe, Dovetail ja Revver palvelut maksavat videoita palveluun laittaville käyttäjille videoiden saamien katsojamäärien mukaan. Metacafe maksaa jokaisesta tuhannesta katselijasta viiden dollarin korvauksen. Jos video saa 200 000 katsojaa tietää se 1 000 dollarin tuloja. Dovetail puolestaan maksaa 10 senttiä per ladattu video. Kamppailulajeja harrastava Joe Eigo on saanut eräälle videolleen yli 5 miljoonaa katsojaa Metacafessa ja tienannut täten yli 25 000 dollaria.
Nyt myös YouTube rupeaa toimimaan samalla periaatteella ja aloittaa maksamaan videoiden katselusta niille, jotka ovat videoita palveluun laittaneet. YouTubeen uuden ominaisuuden pitäisi tulla muutaman kuukauden sisällä. Näiden rahaa tuottavien videoiden alkuun tulee todennäköisesti erillinen mainos, jolla toiminta rahoitetaan. Mainoksesta ei tule kuitenkaan kovin pitkä sillä tämän hetken kaavailujen mukaan se olisi noin kolmen sekunnin kestoinen. Mainostajat voivat myös todennäköisesti valita millaisissa videoissa heidän mainoksiaan näytetään, jolloin mainonnan kohdentaminen on helpompaa.
Suurin ongelma asian suhteen ovat tekijänoikeudet ja YouTube tuleekin vaatimaan uuden ominaisuuden käyttäjiltä, että nämä omistavat kaikki tekijänoikeudet videoihin mitä he palveluun laittavat. Tämä myös saattaa tarkoittaa sitä että kyseiset videot tarkistetaan mahdollisten tekijänoikeusrikkomuksien takia tarkemmin kuin muut palveluun laitettavat videot. Toinen suuri ongelma on erilaiset huijaukset, joiden avulla on tarkoitus saada mahdollisimman moni käyttäjä katsomaan jokin tietty video ja täten tienata rahaa. Tämä mahdollistaisi myös Botnet-verkkojen hyödyntämisen aivan uudella tavalla, mutta YouTube ja Google ovat todennäköisesti varautuneet mahdollisiin väärinkäytöksiin.
Palvelusta saatavia rahasummia tai varsinaisesti mitään muutakaan tarkempaa ei kuitenkaan kerrottu vielä, mutta 70 miljoonalla kuukausittaisella kävijällä voidaan ennakoida ainakin muutaman henkilön tienaavan kohtuullisesti rahaa uudistuksen tullessa käyttöön.
Lähteet:
BBC News
Reuters
HS.fi

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.