Lakiuudistus ei rajoittanut nettipiratismia

Kaarlo Räihä
15. tammikuuta, 2007 7:59

Viime vuonna voimaan tullut uusi tekijänoikeuslaki, joka teki myös tekijänoikeudella suojatun materiaalin lataamisesta laitonta ei ole hillinnyt musiikin ja elokuvien luvatonta lataamista internetistä. Poliisin mukaan tekijänoikeuslakia rikotaan netissä jatkuvasti, mutta toiminta on tullut varovaisemmaksi. KRP:n tietotekniikkarikososaston päällikkö Vesa Isokuortti pitää uuden lain vaikutuksia vähäisinä. "Maalaisjärki sanoo, ettei sellaista lakia ole hirveän järkevää säätää, jota ei noudateta ja jota on vaikea valvoa" sanoo Isokuortti.
Poliisille on tehty kahden viime vuoden aikana yli sata tutkintapyyntöä koskien vertaisverkkojen käyttöä. Lähes kaikki tutkintapyynnöt tekee Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus. TTVK saikin viime vuonna oikeuden ja sovintomenettelyiden kautta korvauksia lähes 540 000 euroa koskien internetin kautta tapahtuneita tekijänoikeusrikoksia. Tavallisen käyttäjän joutuminen oikeustoimien kohteeksi on kuitenkin todella epätodennäköistä sillä tuomittuja on tähän mennessä ollut vasta muutama kymmenen ja TTVK:n arvion mukaan Suomessa on noin 150 000 aktiivista vertaisverkkojen käyttäjää.
Finreactor-jutusta povattiin varoittavaa esimerkkiä, varsinkin palveluiden ylläpitäjille. Osa suomalaisista BitTorrent-trackereista lopettikin toimintansa viime vuonna, mutta niiden tilalle tuli nopeasti vastaavia palveluita. Suomi onkin Ruotsin ohella nettipiratismin kärkimaita maailmassa, molempien maiden lainsäädäntö on ainakin toistaiseksi ollut erittäin suopea vertaisverkkojen käyttäjiä ja ylläpitäjiä vastaan vaikka molemmissa maissa on nähty oikeustapauksia ja dramatiikkaa liittyen vertaisverkkoihin ja nettipiratismiin.
Vanhempi rikoskonstaapeli Tommi Rautanen Vantaan poliisista näkee kuitenkin valoa tunnelin päässä kaupallisten viihde- ja musiikkipalvelujen muodossa. Rautanen mielestä suurin ongelma on tekijänoikeuspuolen ja lainrikkojien erilaiset näkemykset asioista. "Jos kiinni jäämisen riski on pieni siinä hommassa, niin ei se satunnaista kuluttajaa pelota. Tässä on uusi sukupolvi kasvanut siihen, että musiikkia ja elokuvia on aina ollut helppo ladata netistä" sanoo Rautanen.
Lähteet:
Iltalehti
HS

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.