Opetusministeriö päivitti kasettimaksuja

Ilkka Ketola
21. joulukuuta, 2006 10:51

Opetusministeriö päivitti kasettimaksujen maksuperiaatteita, ja samalla siirryttiin käyttämään maksuista termiä hyvitysmaksu. Maksun soveltamisalaa ei laajennettu, eli muun muassa matkapuhelimet ja tietokoneet jäävät onneksi jatkossakin maksun ulkopuolelle. Sen sijaan analogiset ääni- ja kuvanauhat sekä digitaaliset tallennusalustat kuten CD-, DVD- ja MiniDisc-levyt kuuluvat edelleen maksun piiriin. Samoin myös kiinteällä muistilla varustetuista digitaalisista audio- ja videotallentimista sekä digisovittimista joutuu kasettimaksun maksamaan.
Digitaalisten tallenteiden kohdalla opetusministeriö päätyi järkeistämään kasettimaksua. Nyt maksun suuruus määräytyy tallennusajan sijasta tallennuskapasiteetin mukaan. Uudistuksella tavoitellaan selkeyttä.
Hintatiedot löytyvät hyvitysmaksua esittelevältä hyvitysmaksu.fi -sivustolta. Tallennettavien CD-, DVD- ja MiniDisc-levyjen osalta maksut pysyvät ennallaan. Ensimmäiseen gigatavuun asti korvaus on 0,20 euroa, 0,60 euroa 1-10 Gt:n tallenteille, 1,20 euroa 10-25 Gt:lle ja 1,80 euroa, jos muistia on yli 25 gigatavua. Hyvitysmaksua ei peritä Blu-ray- eikä HD-DVD-levyistä.
Digitaalisten audiotallentimien (esimerkiksi mp3-tallentimien) ja digitaalisten videotallentimien (esim. tallentavien digisovittimien) osalta maksut nousivat hieman. Maksut alkavat neljästä eurosta (alle 512 Mt) ja ovat korkeimmillaan 18 euroa (yli 150 gigatavuisille laitteille). Aiemmin suurin maksu oli 15 euroa.
Maksun maksamisesta ovat vastuussa tallennusalustojen valmistajat ja maahantuojat sekä toissijaisesti jälleenmyyjät. Maksun perijänä jatkaa Teosto, joka on perinyt maksuja vuodesta 1984 lähtien. Teostolla on oikeus periä maksuja vuoden 2011 loppuun.
Suomen tekijänoikeuslain mukaan yksityishenkilöllä on oikeus kopioida julkistettuja teoksia (eli esimerkiksi musiikkia ja elokuvia) omaan yksityiseen käyttöön sillä edellytyksellä, että kopioinnista suoritetaan hyvitys niille, kenelle se kuuluu. Hyvitysmaksun tarkoituksena on siis korvata laajamittaisesta kopioinnista aiheutuvat ansiomenetykset tekijänoikeuksien haltijoille.
Hyvitysmaksuvarat tilitetään osaksi yksittäisille tekijöille ja osaksi tekijöiden yhteisiin tarkoituksiin. Maksuvaroja tilitetään vuosittain henkilökohtaisina korvauksina niille luovan alan tekijöille, esittäville taiteilijoille ja tuottajille, joiden tuotteita kopioidaan yksityiseen käyttöön. Yhteisiä tarkoituksia ovat mm. elokuva-, video- ja musiikkikulttuurin edistäminen.
Lähde:
Opetusministeriö (tiedote)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.