"DRM on liian monimutkainen kuluttajille" sanoo Bill Gates

Kaarlo Räihä
16. joulukuuta, 2006 10:17

Microsoftin hallituksen puheenjohtaja ja maailman rikkain mies Bill Gates on ilmaissut tyytymättömyytensä DRM-tekniikoiden nykyiseen tilaan. Gates kertoi ajatuksiaan Seattlessa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa bloggaajat ja web-kehittäjät saivat kysellä Gatesilta vapaasti haluamastaan aiheesta. Gates piti erityisesti DRM-tekniikoiden helppokäyttöisyyttä ja siirrettävyyttä eri järjestelmiin heikkoina. Gatesin mielestä paras tapa tällä hetkellä hankkia musiikkia tietokoneella ja kannettaville mediasoittimille on ostaa CD-levy kaupasta ja kopioida kappaleet sitten tietokoneelle, jolloin niiden käytössä ei ole mitään rajoituksia.
Gatesin sanoja on kummeksuttu, sillä Microsoft on yksi suurimmista DRM-tekniikoiden kehittäjistä ja käyttäjistä. Open Rights Group ryhmään kuuluva Suw Charman kommentoi asiaa seuraavasti: "Gatesin kommentit ovat hitusen erikoisia huomioon ottaen Windows Vistassa olevien DRM-tekniikoiden määrän". Charman pitää myös DRM-tekniikoita erittäin epäsuotuisina kuluttajille ja sanoo niiden olevan vain isojen mediayhtiöiden pelotteluaseita. DRM-tekniikoiden puolestapuhujat sanovat että tekniikoiden käyttäminen takaa artistille edes jonkinlaisen suojan luvatonta kopiointia vastaan. Charman haluaa lisää tietoa kuluttajille ennen kuin he ostavat DRM-tekniikoilla suojattua tuotteita, Charmanin mukaan monet kuluttajat eivät ostaessa tiedä millaisia rajoitteita DRM asettaa vaan se selviää vasta käytön yhteydessä. Charman pitää myös Applea huonona esimerkkinä, sillä se on muuttanut tuotteen käyttöehtoja myös sen jälkeen kun kuluttaja on ostanut tuotteensa.
Erityisesti eMusic-palvelu on kerännyt huomiota, sillä se myy musiikkia ilman DRM-suojauksia ja tällä viikolla palvelu sai 100 miljoonan ladatun kappaleen rajan rikki. Valitettavasti suuret mediajätit eivät ole erityisen innostuneita musiikin myynnistä ilman DRM-suojauksia, joten eMusic ei pysty kilpailemaan valikoimien laajuudessa esimerkiksi iTunesin kanssa.
Lähteet:
BBC News
DailyTech
CBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.