EFFI pitää tekijänoikeusjärjestöjä uhkana Suomen tietoyhteiskuntakehitykselle

Kaarlo Räihä
22. marraskuuta, 2006 10:57

Electronic Frontier Finland ry (EFFI) ei ole mielissään tekijänoikeusjärjestöjen ajatuksesta hyvitysmaksun laajentamisesta kattamaan myös matkapuhelimet, tietokoneet ja massamuistit. EFFI tuomitsee lehdistötiedotteessaan jyrkästi vaatimukset hyvitysmaksun laajentamisesta. Hyvitysmaksun alkuperäinen tarkoitus on korvata teostokappaleiden laillisesta yksityisestä kopioinnista tulevat menetykset kappaleen tekijöille. Nykyään hyvitysmaksuista menee noin puolet järjestötukina tekijänoikeusjärjestöille ja korvaukset eivät muutenkaan jakaudu tekijöille kopiointimäärien mukaan.
"Nämä vaatimukset osoittavat jälleen kerran, kuinka tekijänoikeusjärjestöt ovat valmiita ampumaan itseään ahneuksissaan jalkaan." toteaa EFFI:n hallituksen jäsen Ville Oksanen. "Ylimääräinen hinnankorotus musiikin soittamiseen kykeneville kännyköille tulee hidastamaan merkittävästi mobiilin musiikkimarkkinan syntymistä." jatkaa Oksanen. "Pitkällä tähtäimellä tämä on selvästi myös tekijöiden edun vastaista. Vaikuttaa siltä, että esityksen takana olevat tahot pyrkisivät syömään siemenperunatkin tekijöiden laarista - niin kauan kuin vanhat keinot vielä toimivat." sanoo EFFI:n puheenjohtaja Tapani Tarvainen.
EFFI pitää myös tekijänoikeusjärjestöjen esittämää matkapuhelimen vertaamista MP3-soittimeen virheellisenä. EFFI:n mielestä matkapuhelimien pääasiallinen käyttötarkoitus on puheluiden soittaminen, ei musiikin kopioiminen. Sama pätee myös tietokoneisiin, ne eivät ole ensisijaisesti musiikkisoittimia.
EFFI myös kritisoi vuoden alussa voimaan tullutta uutta tekijänoikeuslakia, joka mahdollistaa käyttöestojen avulla laillisen yksityisen kopioinnin estämisen, mutta samalla tekijänoikeusjärjestöt voivat kerätä hyvitysmaksuja tuotteista, joita ei voi kopioida laillisesti. EFFI:n mielestä kopioinnin estämisen pitäisi myös poistaa hyvitysmaksut.
EFFI on myös huolissaan opetusministeriön tavasta asettua tekijänoikeusjärjestöjen tueksi tehdessään päätöksiä hyvitysmaksuista. Esimerkkinä tästä EFFI pitää tekijänoikeuden uudistamisen yhteydessä esiintynyttä tapausta, jossa päätösvalta hyvitysmaksuista piti alun perin siirtää koko yhteiskunnan etua valvovalle valtioneuvostolle. Näin ei kuitenkaan tapahtunut uuden lain tullessa voimaan.
"Tekijänoikeusjärjestöt ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet olevansa suomalaisen tietoyhteiskunnan jarru." sanoo Tarvainen. "Gramex tappoi kohtuuttomilla maksuilla Suomesta vuosiksi nettiradion. Sama kohtalo olisi kohdannut myös mobiili-TV:tä, ilman liikenneministeriön ja valveutuneiden poliitikkojen, muiden muassa Markku Laukkasen (kesk), aktiivista väliintuloa." jatkaa Tarvainen. "Tulemme tekemään kaikkemme, jotta kysymys nousee yksipuolisesta virkamiesvalmistelusta todelliseen poliittiseen keskusteluun. Ensimmäisenä askeleena tulemme lähettämään kyselyn kansanedustajille, jossa selvitämme heidän mielipiteensä asiasta."
Lähde:
EFFI (lehdistötiedote)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.