Musiikkiteollisuus kitaranuottien kimpussa

Kaarlo Räihä
21. elokuuta, 2006 20:16

Musiikkiteollisuus on löytänyt uudeksi kohteekseen sivustot, jotka jakavat kitaranuotteja eli tabulatuureja, jotka nekin laulujen sanojen tapaan kuuluvat tekijänoikeuden alle. Viime kuukausina musiikkiteollisuuden edustajat ovat vaatineet Olga.net, GuitarTabs.com ja MyGuitarTabs.com sivustoja lopettamaan toimintansa välittömästi tai luvassa on haaste oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksesta. Myös news-ryhmät kuten alt.guitar.tab ja rec.music.makers.guitar.tablature ovat olleet kohteena ja Google on luvannut poistaa tekijänoikeutta mahdollisesti rikkovat tabulatuurit news hakukoneeltaan, jos asianomaiset näin haluavat. Monet tabulatuureista on kopioitu suoraan nuottikirjoista tai kitaristit ovat itse pähkäilleet ne kokoon.
Lauren Keiser, joka toimii Music Publishers' Association johtajana sanoo että sivustot syövät tuloja musiikintekijöiltä. "Musiikin julkaisijat eivät voi kiistää sitä faktaa, että kitaransoiton suosio kasvanut näiden sivustojen takia" kertoo Robert Balch, joka ylläpitää guitartabs.cc sivustoa. "Ja kaikista ostetuista nuottikirjoista menevät rahat kustantajalle" Balch jatkaa. "Luulisi että olisi musiikin julkaisijoiden etu, että sivustot keräävät lisää mahdollisia asiakkaita julkaisijoille"
Nuottikirjojen myynti on romahtanut 1990-luvun jälkeen. Parhaina aikoina suosituimmat nuottikirjat myivät yli 25 000 kopiota Yhdysvalloissa. Nykyään luku pyörii 5 000 kopion tienoilla. Tämä on myös vähentänyt tarjontaa reilusti, nykyään vain alle neljännes kappaleista päätyy nuottikirjoihin. Tabulatuurien nettilevityksen ongelmana on hinta, sillä yhden kappaleen työstäminen internetmyyntiä varten maksaa noin 800 dollaria. Tämä näkyy suoraan kuluttajahinnoissa, sillä Musicnotes.com sivustolla nuotit maksavat noin 5 dollaria per kappale. Sivuston varsinainen etu on että nuotit ovat varmasti oikeat, eivätkä "vähän sinne päin" mallia.
Lähde:
New York Times

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.