Tietokoneilla merkittävä rooli DVD:n seuraajan valinnassa

Ilkka Ketola
7. kesäkuuta, 2006 7:13

Tietokoneiden ja niiden käyttäjien rooli voi muodostua ratkaisevaksi DVD:n valta-asemasta multimedian massatallentimena kisaavien osapuolten välillä. Kamppailu käydään kahden kauppana Sonyn Blu-Rayn ja Toshiban HD-DVD:n formaattien välillä, ja asetelma muistuttaa paljon VHS- ja Betamax-videokasettien parinkymmenen vuoden takaa. Panoksena on tallennestandardin asema ja sen mukanaan tuomat valtaisat rojalti- ja laitekauppatulot.
Uudet optiset tallennusmediat soveltuvat suuren tallennuskapasiteettinsa vuoksi hyvin teräväpiirtotasoisten elokuvien levittämiseen, ja siksi niiden potentiaali koti- ja viihdekäytössä on saanut paljon huomiota. Mutta kuten maailman kolmanneksi suurimman tietokonevalmistaja Lenovon Howard Locker huomauttaa, on myös PC:eiden merkitys suuri.
"Seuraavan sukupolven optiset levyt tulevat käyttöön kolmea pääkanavaa, tietokoneissa, kuluttajaelektroniikassa ja pelikoneissa", Locker kertoi Reutersille. "Määrällisesti tarkkailtuna tietokoneiden osuus kokonaisuudesta on yli 50 prosenttia, joten meillä on paljon vaikutusvaltaa voittajaa valittaessa", hän jatkoi.
Vielä tässä vaiheessa monetkaan PC-valmistajat eivät kuitenkaan ole valinneet leiriänsä. Valmistajien ykkönen Dell on ilmoittanut tukevansa Blu-Rayta, mutta sekä toiseksi suurin Hewlett-Packard että kolmonen Lenovo tuovat alkuvaiheissa markkinoille molemmilla formaateilla varustettuja koneita.
Taiwanin Computex-messuilla kannettaviaan esitellyt Acer on niin ikään päätynyt tukemaan molempia formaatteja. Messuilla Acer esitteli kuitenkin vain HD-DVD:llä varustettuja kannettavia, sillä Blu-Ray-asemien saatavuus on takkuillut. Täysin vastaava tilanne oli myös kannettaviin erikoistuneella Asustekilla, jonka edustajan mukaan he odottavat saavansa Blu-Ray-asemia myöhemmin tässä kuussa.
Alkuvaiheissa Blu-Ray- tai HD-DVD-asemilla varustetut koneet ovat valmistajien mukaan useita satoja euroja vastaavia DVD-asemalla varustettuja koneita kalliimpia. Tämä jarruttaa varmasti laitteiden myyntiä alkuaikoina, kun kuluttajat lisäksi odottavat markkinoille laajempaa kirjoa elokuvia ja ohjelmia, jotka hyödyntävät uusien levyjen ominaisuuksia.
Tämän vuoden mennessä vielä hieman odottavissa tunnelmissa odotetaan ensi vuodesta jo vilkkaampaa molempien laitteiden sekä niiden levyjen myynnissä. Tuolloin myös levyjen hintojen odotetaan laskevan nopeasti nykyisestä 20 dollarin (n. 16 euron) tasosta.
Lähde:
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.