Musiikkivideopiratismi levyteollisuuden uusi kohde

Ilkka Ketola
6. kesäkuuta, 2006 9:29

Levyteollisuus jatkaa etujärjestönsä RIAA:n johdolla musiikin verkkopiratismin vastaista kamppailuaan vertaisverkoissa, blogeissa sekä ja muilla jakelukanavilla. RIAA:n päänvaivaksi ja syytteiden kohteeksi on kuitenkin noussut nyt myös uusi jakelukanava, nimittäin käyttäjien lisäämiä videopätkiä levittävät videopalvelut, joissa levitetään luvatta musiikkivideoita.
Sosiaaliset videopalvelut, kuten YouTube, MySpace, Google Video ja iFilm, tarjoavat käyttäjilleen kanavan jakaa tekemiään videoita muille Internetin käyttäjille. Palvelut ovat erittäin suosittuja, esimerkiksi YouTuben sivustolla vierailee päivittäin n. 6 miljoonaa ihmistä, jotka katselevat noin 40 miljoonaa videopätkää.
Näiden sivustojen sekä musiikintekijöiden ongelmaksi ovat nyt muodostuneet henkilöt, jotka jakavat TV:stä nauhoittamiaan hyvälaatuisia musiikkivideoita näissä palveluissa. Jakaminen tapahtuu ilman levy-yhtiöiden tai muusikoiden lupaa.
RIAA onkin nyt kiinnittänyt huomionsa YouTubessa rehottavaan musiikkivideopiratismiin. Viime viikkoina organisaatio on lähettänyt musiikkivideoita levittäneille käyttäjille viestejä, joissa vaaditaan luvattomien videoiden poistamista jatkotoimien uhalla. RIAA:n poistattamien videoiden tilalta löytyy nyt tervehdys, jossa kerrotaan, että "video on poistettu tekijänoikeuden haltijan RIAA:n pyynnöstä, sillä sen sisältöä käytettiin luvatta."
Levy-yhtiöiden näkemys on, että sisällönvalvonta on oikeastaan palvelun ylläpitäjän tehtävä. Tähän asti levy-yhtiöt ovat kuitenkin maltillisesti kohdentaneet vaatimuksensa yksittäisiin henkilöihin. Ongelmaksi on kuitenkin muodostumassa se, että poistettu video korvataan toisella luvattomalla pätkällä muutamassa päivässä. Yleinen näkemys onkin, että jatkossa vaaditaan tiukempaa suhtautumista.
Levyteollisuuden kiinnostus musiikkivideopiratismista kertoo myös musiikkivideoiden muuttuneesta asemasta. Vielä pari vuotta sitten musiikkivideoita pidettiin ainoastaan promootiomateriaalina, jotka esimerkiksi musiikkikanava MTV sai lähes maksutta käyttöönsä. Nykyään niiden taloudellinen arvo on kuitenkin jo huomattava ja yhä kasvussa.
Lähde:
Washington Post

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.