Piraattiohjelmia käyttänyt suomalaisyritys jättikorvauksiin

Ilkka Ketola
20. huhtikuuta, 2006 17:14

Keski-Suomessa toimiva PK-yritys on tuomittu suorittamaan ennätyssuuret korvaukset jäätyään kiinni laittomien ohjelmien käytöstä. Ohjelmistonvalmistajien etujärjestö Business Software Alliance (BSA) ja tekijänoikeusjärjestöjen kanssa neuvoteltu korvaussumma on jopa 77 500 euroa, joka on toistaiseksi suurin yksittäinen korvaussumma Suomessa.
Piraattiohjelmistoja käyttävän yrityksen jäljille päästiin BSA:n vihjekampanjan satona saadun ilmoituksen perusteella. BSA maksaa vihjeen antaneelle 7 000 euron vihjepalkkion, joka sekin on Suomen mittapuussa ennätyssuuri.
Suomessa on vuodesta 2000 ollut voimassa laki, jonka mukaan käräjäoikeus voi määrätä ulosottomiehen tekemään ennalta ilmoittamatta etsinnän yrityksessä tai yhteisössä, jonka epäillään käyttävän tietokoneohjelmistoja luvatta ja loukkaavan tekijänoikeuksia. Digitodayn mukaan lain tultua voimaan on BSA hyödyntänyt yllätysetsintämahdollisuutta säännönmukaisesti.
Yritys narahti laittomista ohjelmistaan ulosottomiehen suorittamassa etsinnässä, kertoo digitoday. Yrityksen tietokoneilta löytyi runsaasti Adoben, Autodeskin ja Microsoftin ohjelmistoja, joihin yrityksellä ei ollut lisenssiä.
Juuri Autocad-suunnitteluohjelmat selittävät korkeaa korvaussummaa, sillä niiden lisenssit ovat kalliita. Yhden lisenssin arvo on yli 5 000 euroa.
"Autocad ja vastaavat suunnitteluohjelmistot ovat tietyn tyyppisille yrityksille päätyökaluja. Laiton käyttö tuo suuria kustannussäästöjä ja vääristää yritysten välistä kilpailua", kommentoi tilannetta BSA Finlandin oikeusasioita hoitavan Asianajotoimisto Susiluoto Oy:n asianajaja Olli Pouttu.
"Esimerkiksi tarjouskilpailussa ohjelmistoja laittomasti käyttävä saa selkeän kilpailuedun laillisesti toimivaan yritykseen verrattuna. Vaikutus kilpailuasetelmiin on sama kuin veronkierrolla." Poutun mukaan Suomessa yritysten käyttämistä ohjelmistoista 29 prosenttia on laittomia, mikä aiheuttaa teollisuudelle vuosittain jopa 150 miljoonan euron tappiot.
Lähde:
Digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.