Uusien digi-tv-kanavien toimilupia haettavana

Ilkka Ketola
23. helmikuuta, 2006 10:54

Suomen Digi-tv-kanavien määrä on kasvamassa. (LVM) on julistanut haettaviksi uusia ohjelmistolupia yhteen jo käytössä olevaan kanavanippuun ja täysin uuteen viidenteen kanavanippuun.
Viides digitaalinen lähetysverkko rakennetaan lähivuosina. Siihen voidaan myöntää 3-5 ohjelmistotoimilupaa. Verkossa on tarkoitus välittää myös kahta Ruotsin television (SVT) kanavaa, mutta niiden toimiluvat tulevat hakuun myöhemmin.
Kolmannessa kanavanipussa välitetään nykyisin mm. Canal+:n ja Urheilutelevision ohjelmia. Nipun vapaasta kapasiteetista voidaan myöntää valtakunnallisia tai alueellisia toimilupia uusille toimijoille tai vaihtoehtoisesti lisää lähetyskapasiteettia jo toimiville kanaville.
Tällä hetkellä Suomessa on käytössä kolme televisiolähetyksille varattua digitaalista verkkoa. Yhteen lähetysverkkoon eli nippuun mahtuu käytössä olevalla pakkaustekniikalla 5-6 valtakunnallista televisiokanavaa.
Neljäs verkko on varattu DVB-H-lähetyksille eli kännykkätelevisiolle.
Harmillista, että LVM tukkii kanavaniput täyteen tiivisti pakattua kuvamateriaalia, sillä tämä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei kuvanlaatu merkittävästi parane siirryttäessä analogisista lähetyksistä digitaalisiin. Euroopassa ja Suomessa käytetty MPEG2-pakkaus ja viiden kanavan sullominen yhteen nippuun pudottaa keskimääräisen noin kolmen megabitin sekunttinopeuteen, vaikka teoreettinen nopeus vaihtelee 2-15 Mbps:n välillä. Esimerkiksi MPEG2-pakatuissa DVD-elokuvissa bittinopeus laskee harvoin alle viiden megabitin sekunttinopeuden.
Todellista parannusta kuvanlaatuun voitaisiin saada vaihtamalla pakkaustekniikka parempaan, eli MPEG4:ään. Tämä ei kuitenkaan ole yhtä helposti toteutettavissa oleva muutos kuin toinen vaihtoehtoinen tapa parantaa lähetysten kuvanlaatua, eli turhien kanavien karsiminen, joka vapauttaisi enemmän kaistanleveyttä säilyneille kanaville.
Digitaaliseen television ohjelmistolupien haku alkoi 23. helmikuuta. Kiinnostuneiden pitää ilmoittautua liikenne- ja viestintäministeriöön 15. maaliskuuta mennessä. Varsinainen hakemus on jätettävä viimeistään 2. toukokuuta.
Lähde:
Liikenne- ja viestintäministeriö

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.