Mr. & Mrs. Smith -DVD:ssä rootkit-kopiosuojaus

Ilkka Ketola
15. helmikuuta, 2006 7:36

Kuluttajien luottoa mediayhtiöihin vavisuttanut rootkit-kopiosuojausfarssi on saamassa jatkoa, nyt tosin jo DVD-muodossa. Mr & Mrs. Smith -elokuvan Saksassa myytävästä DVD-versiosta on nimittäin löytynyt rootkit-ominaisuus. Levyllä käytetään korealaisen Settecin Alpha-DVD-kopiosuojausta, joka piilottaa oman prosessinsa käyttäjältä. Asiasta uutisoivat Digitoday ja saksalainen Heise Online.
Heise Onlinen mukaan Alpha-DVD-kopiosuojaus pyrkii estämään levyn kopioinnin kahdella tavalla. Levyllä on ensinnäkin mukana viallisia sektoreita, joiden on tarkoitus estää levyn rippaus ja lukeminen. Toisena suojakeinona on huolta herättävä ja kyseenalainen rootkit-ominaisuus, eli levy asentaa koneelle tiedostoja, jotka se sitten kätkee järjestelmältä ja käyttäjältä.
F-Securen mukaan Alpha-DVD ei tosin piilota rekisterimerkintöjä tai tiedostoja, kuten Sonyn XCP-rootkit teki, vaan ainoastaan kopiosuojausohjelman prosessin käyttäjältä. Kopiosuojaus ei myöskään ole F-Securen mukaan yhtä suuri riski kuin Sonyn rootkit oli.
Digitodayn mukaan F-Secure on vahvistanut, että piilo-ominaisuus on käytössä ainakin Mr. & Mrs. Smith -elokuvan Saksassa kaupoissa olevalla DVD:llä. Heise Online täydentää, että samainen kopiosuojaus on käytössä myös toisella elokuva-DVD;llä, poliisitrilleri Edisonilla. Elokuvaa on myyty jo yli 50 000 kappaletta.
Alpha-DVD-suojausta ei tiettävästi ole käytetty millään Suomessa myynnissä olevalla DVD:llä. Alpha-DVD:n suunnitellut Settec on yhdessä elokuvan Saksassa julkaisseen Kinoweltin kanssa julkaissut ohjelman, joka poistaa suojauksen asentamat komponentit käyttäjän koneelta.
Toivottavasti Alpha-DVD-suojaus jää yksittäiseksi erehdykseksi elokuvayhtiöiden osalta, sillä vaikka tarkoitus on hyvä, on tällaisten tapausten lopputulos yleensä kaikille vahingollinen. Suurimman vahingon kärsivät yleensä ne, jotka eivät todennäköisesti yrittäisikään levyä kopioida. Tämä käyttäjäryhmä on nimittäin useimmiten täysin avuton ja tietämätön tällaisten tietoturvariskien suhteen. Sen sijaan niitä, jotka levyn haluavat kopioida, ei tällainen kopiosuojaus todennäköisesti hidasta ollenkaan.
Onkin helppo yhtyä F-Securen lausuntoon tilanteesta: "Viestimme mitä tahansa ohjelmistoja valmistaville ohjelmistoyhtiöille on selvä. Asioiden piilottamista käyttäjiltä, erityisesti järjestelmän ylläpitäjältä pitäisi aina yrittää välttää. Se harvoin palvelee käyttäjän tarpeita ja useissa tapauksissa aiheuttaa helposti haavoittuvuuden."
Lähteet:
Digitoday
Heise Online

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.