Torvalds ei halua uutta GPL-lisenssiä Linuxiin

Ilkka Ketola
28. tammikuuta, 2006 7:42

Linux-käyttöjärjestelmän luoja ja kehitystä johtava Linus Torvalds ei halua viedä Linuxia uuden GPL-lisenssin alaiseksi. Uusittu GNU v3 on saanut yleisesti melko suotuisan vastaanoton avoimen lähdekoodin yhteisöltä, mutta Torvalds on ilmaissut tyytymättömyytensä etenkin lisenssin tiukkaan DRM-linjaukseen.
GPL-lisenssi on erityisen suosittu avoimeen lähdekoodiin perustuvissa ohjelmissa, kuten Linuxissa ja MySQL-tietokannassa. Lisenssiä ollaan nyt uusimassa ensimmäisen kerran 15 vuoteen, ja uudistetussa versiossa on otettu erittäin tiukka linja DRM- eli käyttöoikeudenhallintarajoitteiden kanssa.
GPL v3 kieltää lisenssiä käyttäviä ohjelmia käyttämästä mitään DRM-suojauksia, joita käyttäjä ei voi hallita. Tällaisilla DRM-rajoitteilla ei tietenkään ole mitään virkaa ohjelman kehittäjien näkökulmasta. Tarkoituksena on suojata käyttäjiä ja kehittäjiä joiltain ohjelmistopatenttien sekä DRM-kopiosuojausten vaaroilta.
Torvalds kuitenkin pitää uutta lisenssiä liian raskaana ja rajoittavana, mikä ilmenee hänen Linux-kernelin kehittäjien keskustelupalstalle kirjoittamista viesteistään. "Minusta on aivan hullua esimerkiksi vaatia ihmisiä julkaisemaan yksityisiä avaimiaan. Ainakaan itse en tekisi niin. Joten en usko, että Linuxin kerneliä tullaan siirtymään GPL v3 -lisenssiin", Torvalds kirjoittaa.
Torvalds vastustaa siirtymistä v3:een, sillä DRM:n totaalinen kieltäminen olisi vahingollista Linuxin kaupalliselle käytölle. GPL:n rajoitukset voivat vaikuttaa esimerkiksi elokuvastudioihin, jotka käyttävät Linuxia hyvin paljon erikoistehosteiden ja animaatioiden tekemiseen. Vaikutuksia olisi myös Linuxia käyttäviin viihde-elektroniikan laitteisiin, jotka eivät välttämättä voisi käyttää DRM-suojauksia laitteissaan.
Linuxin mahdollinen jättäytyminen GPL v3:n ulkopuolelle olisi takaisku lisenssin kehityksestä vastaavalle Free Software Foundationille (FSF). FSF:n hallituksen jäsen Eben Moglen ei kuitenkaan vielä näe syytä hätiköidä ja aikoo odottaa ennen kuin keskustelee asiasta Torvaldsin kanssa.
"Olen ollut kuvioissa mukana jo niin pitkään, että tiedän ettei keskustelupalstan kirjoitukset kerro henkilön koko mielipidettä", Moglen sanoo. "Luulen, etten tiedä mikä oli Linuksen viestin keskeinen sanoma, ja tämä on osasyy siihen, etten tahdo kommentoida asiaa."
GPL-lisenssiä soveltavissa ohjelmissa on yleensä mukana lauseke, jolla ohjelmat siirtyvät automaattisesti käyttämään lisenssin uusinta versiota. Linuxin lisenssistä tämä lause on kuitenkin jätetty tarkoituksella pois, joten siirtyminen tapahtuu vain niin päätettäessä. Koska Linuxin lähdekoodista merkittävä osa on Torvaldsin luomaa, on hänen mielipiteellään suuri vaikutus tehtävään päätökseen.
Lähteet:
Tietokone.fi
PC World

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.