Sony luopuu ongelmallisesta rootkit-DRM:stä

Ilkka Ketola
13. marraskuuta, 2005 18:49

Sony BMG:n joillain CD-levyillään käyttämä kopiosuojausmenetelmä on saanut levy-yhtiön huonoon valoon. Tietoturvayhtiöiden mustille listoille joutunut 'rootkit-DRM' on vihastuttanut kuluttajia, ja yhtiötä vastaan on nostettu jo ainakin kolme syytettä. Tämän lisäksi levyillä oleva käyttöehtosopimus yrittää rajoittaa kuluttajan oikeuksia kohtuuttomaksi, ja kaiken hyvän lisäksi on osoittautumassa, että koko DRM paradoksaalisesti rikkoo tekijänoikeuslakia. Sony on kuitenkin ilmoittanut luopuvansa kiistellyn DRM:n käytöstä.
Sonya vastaan on nostettu joukkokanne Kaliforniassa ja New Yorkissa. Kansainvälinen kuluttajien etujärjestö EFF kerää materiaalia ja tutkii, onko tapausta järkevää viedä oikeuteen. Ratkaisevaa on, löytyykö tarpeeksi näyttöä siitä, että Sonyn XCP2-kopiosuojaustekniikka on aiheuttanut todellista vahinkoa kuluttajille.
Rootkit-haittaohjelmien tavoin käyttäytyvä XCP2 piilottaa itsensä Windows-käyttöjärjestelmältä ja avaa reitin viruksille ja haittaohjelmille. Jos suojauksen yrittää omatoimisesti poistaa koneelta väärin keinoin, voi seurauksena olla epävakaa järjestelmä.
Sony julkaisi hätäisesti kätkennän poistavan päivityksen, mutta asiantuntijoiden mukaan päivitys ei juuri tilannetta paranna. Tähän mennessä on ilmaantunut kaksi virusta, jotka hyödyntävät Sonyn DRM:ää.
Lisää vettä myllyyn saatiin, kun osoittautui, että DRM:n lähdekoodi sisältää LGPL-lisenssin alaisen LAME-projektin koodia. EFFI:n Ville Oksanen kirjoittaa tilanteesta blogissaan.
"Jos tämä pitää paikkansa, Sony voi olla isommissa ongelmissa kuin arvaakaan. Vaikka LGPL:n ehdot eivät ole yhtä tiukat kuin GPL:n, on hyvin todennäköistä, että ko. rootkit ei niitä täytä. Näin koko ohjelmakoodia ei saisi levittää ja Sony olisi (heidän omaa retoriikkaansa käyttäen) varas ja piraatti."
Oksasen mukaan seuraamukset tästä voisivat olla paljon muutakin kuin pelkästään kosmeettisia julkikuvavahinkoja Sonylle. LAME:n kehittäjillä olisi oikeus vaatia kaikkia "varastettua" koodia sisältäviä CD-levyjä tuhottavaksi, korvauksia sekä mahdollisesti jopa rikosoikeudellisia sanktioita asiasta vastanneille henkilöille.
Huomautettavaa ei ole löytynyt ainoastaan arvostellun kopiosuojauksen koodista, vaan P2P.net listaa yhdeksän epäkohtaa levyn käyttöehtosopimuksesta (ns. EULA). Tässä parhaita paloja.
Varastettiinko alkuperäinen ostamasi CD? Siinä tapauksessa joudut poistamaan kappaleet myös tietokoneeltasi ym. paikoista, sillä oikeutesi niihin päättyy samalla kun alkuperäinen levy ei enää ole hallussasi.
Sony BMG saa asentaa ja käyttää takaoviohjelmia kopionsuojausohjelmaan ja mediasoittimeen etunsa varmistaakseen. Tästä ei tarvitse varoittaa käyttäjää millään lailla.
Yhtiö ei myöskään ota vastuuta mistään ongelmista, joita kopiosuojaus aiheuttaa. Korvauksia voi vaatia, mutta Sony on velvoitettu maksamaan korkeintaan 5 dollarin korvaukset tapauksessa kuin tapauksessa.
Mikäli menet konkurssiin, ei Sonyn tallin artistien musiikki pääse lohduttamaan. EULAn mukaan konkurssitapauksessa musiikki pitää poistaa tietokoneelta.
Musiikin siirtäminen tietokoneen avulla on myös kiellettyä, vaikka alkuperäinen CD olisi hallussa. Tämän jälkeen ei liene yllättävää, että EULAssa kielletään myös tietokoneen avulla toteutettu CD:n sisällön muuntelu ja käyttö muiden teosten osana. Tämän käyttöehtosopimuksen puitteissa voi siis heittää hyvästit myös perhevideoille, joiden taustalla soi omat suosikkikappaleet.
Nämä epäkohdat ja koko fiaskoksi muodostunut XCP2-kopiosuojaus voidaan toivottavasti pian kuitata pelkkänä erään levy-yhtiön hysteerisenä ylilyöntinä. Sony BMG on nimittäin ilmoittanut, että se luopuu XCP2:n käytöstä, eikä myöskään ota sitä käyttöön uusilla levyillä.
Lähteet:
BBC News (1)
BBC News (2)
Herald Tribune
Ville Oksasen EFFI:n blogi
P2P.net

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.