Sony BMG: Kopiointisuojaus kaikkiin CD-levyihin

Petteri Pyyny
6. lokakuuta, 2005 6:45

Kalevassa julkaistussa artikkelissa kansainvälisten levy-yhtiöiden suomalaisjohtajat riemuitsivat julkisesti eilen eduskunnassa läpimenneestä uudesta tekijänoikeuslaista.
Sony BMG:n Suomen toimitusjohtajan Kimmo Valtasen mukaan "laki on reilu sekä levyteollisuudelle että kuluttajille". Ja EMIn Suomen toimitusjohtajan Veikko Koivumäen mukaan "lain pahin vika on se, että se tulee voimaan vasta nyt".
Samaan syssyyn Valtanen ilmoittaa Sony BMG:n laittavan ns. toisen sukupolven kopiointisuojaustekniikan mukaan kaikkiin ensi vuonna julkaistaviin kansainvälisiin levyihin ja ensi vuoden loppupuolella myös kaikkiin suomalaisiin levyihin.
"Toisen sukupolven kopiointisuojauksilla" levy-yhtiöt tarkoittavat pääsääntöisesti levyjä, joissa on mukana tietokoneella luettavissa oleva dataraita, josta löytyy DRM-rajoitettuja versioita levyn kappaleista. Lähes poikkeuksetta formaattina käytetään Microsoftin WMA-formaattia, joka siis rajaa samantien mm. Linux-käyttäjäkunnan näiden rajoitettujenkin kopioiden ulkopuolelle. Samaan hengenvetoon on vielä todettava, että näitä DRM-rajattuja WMA-muotoisia kappaleitahan ei voi siirtää esim. maailman suosituimpaan kannettavaan MP3-soittimeen eli Applen iPodiin. Lisäksi kappaleet on pakattu ns. lossy-muotoon, eli niiden äänenlaatu on alkuperäistä CD-tallennetta huonompi.
Mitenkäs opetusministeriö vakuuttikaan vielä pari viikkoa sitten? Taisi olla puhe siitä, että vain noin prosentti markkinoilla olevista CD-levyistä sisältää kopiointisuojauksia ja näin ollen laki ei ole mikään kynnyskysymys yksityiselle kopioinnille...?
Lähde: Kaleva

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.