DRM-vastainen keskustelu jatkuu Yhdysvalloissa

Ilkka Ketola
5. lokakuuta, 2005 7:21

Suuret levy-yhtiöt Sony BMG ha EMI sisällyttävät yhä useammin uusiin levyihinsä kopiosuojamekanismeja, jotka estävät kappalaiden siirron MP3-soittimiin, esimerkiksi iPdoiin. Nämä DRM-järjestelmät ovat saaneet ärtyneet kuluttajat ja bändien fanit liikkeelle, mikä on saanut vipinää aikaan myös musiikin tekijäpuolella.
Vastauksena faniensa ahdinkoon bändit, kuten Foo Fighters ja Switchfoot julkaisivat ohjeita siihen, kuinka heidän levyjensä suojaukset voidaan kiertää. Nyt myös itse levy-yhtiö Sony jakaa ohjeita omien suojaustensa kiertämiseen.
Sony koittaa rauhoitella tuohtuneita faneja toteamalla, ettei DRM-järjestelmien tarkoituksena ole estää musiikin siirto iPodeihin. Yhtiö on myös perustanut iPodin käyttäjien avuksi verkkosivun (http://cp.sonybmg.com/xcp), jolla neuvotaan kuinka suojaukset voidaan kiertää.
Käytännössä kaikissa Sonyn Yhdysvalloissa julkaistuissa uutuuslevyissä on DRM-suojaus, joka rajoittaa levyjen kopiointimahdollisuuksia ja -laatua. Sonyn suojaukset estävät levyjen kopioinnin MP3-muotoon, ja kopioita voi ottaa muutenkin vain rajallisen määrän.
EMI taas on vasta testivaiheessa omien järjestelmiensä kanssa. Laajamittainen käyttöönotto on kuitenkin suunnitteilla ensi vuodeksi. Yhtiö ei myöskään ole aikeissa Sonyn tapaan auttaa musiikin kopioinnissa iPodeihin.
Fanit ja artistit eivät kuitenkaan ole tervehtineet ilolla levy-yhtiöiden DRM-suunnitelmia. Useat artistit ovat verkkosivuillaan jakamiensa DRM:n kiertovinkkien lisäksi ilmaisseet tukevansa eri järjestöille ja liikkeille, jotka pyrkivät vastustamaan kopiosuojausten yleistymistä.
Yksi turhautuneista on artisteja manageroivan Philadelphonicin puheenjohtaha Jason Brown, jolla on huonoja kokemuksia EMI:n DRM-järjestelmistä. Hänen mukaansa suojausmenetelmät on kiirellä tuotu osaksi järjestelmää, jota ei ole tällaisille suojausmenetelmille tarkoitettu.
DRM-järjestelmien ongelmana on mm. se, että suojatut levyt toimivat yleensä vain Microsoft Windows Media -teknologian kanssa yhteensopivissa järjestelmissä. Digitaalisen musiikin markkinajohtaja Apple ei ole toistaiseksi suostunut lisenssoimaan omaa FairPlay -suojausjärjestelmäänsä käytettäväksi CD-levyillä.
Monet iPodin omistavat fanit ovat myös kokeneet karvaan pettymyksen, kun ostettuaan uuden levyn ovat yrittäneet siirtää sen tietokoneellaan soittimeensa, eikä järjestelmä ole sallinut siirtoa. Monet eivät ole edes tienneet ostaessaan ostavansa kopiosuojattua levyä.
Kaksi muuta suurta levy-yhtiötä, Warner ja , ovat katsoneet viisaammaksi toistaiseksi odottaa, eivätkä yhtiöt ole vielä kertoneet DRM-suunnitelmistaan. Sony toivoo ongelmaan helpotusta Applen FairPlayn kautta. Yhtiö neuvookin kritisoijia painostamaan Applea, jotta sen FairPlay DRM saataisiin käyttöön suojatuissa levyissä.
Muusikot ja heidän managerinsa eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita Sonyn ja EMI:n linjausten toimivuudesta. Epäilijät eivät usko kuluttajien hyväksyvän Applenkaan järjestelmää, joka haiskahtaa levy-yhtiöiden oman edun turvaamiselta.
Samoin oudoksuntaa herättää se, kuinka helppoa DRM-järjestelmät on kiertää ja että Sony antaa siihen itse apua. Managerit epäilevät, onko tällaisilla suojausjärjestelmillä mitään uskottavuutta tai arvovaltaa.
Brown kiteyttää hyvin sen, mikä kopiosuojausjärjestelmissä on todella pielessä. "[DRM järjestelmillä] oikeastaan edistetään sitä, mitä vastaan yritetään suojautua", hän toteaa ja jatkaa, että eniten haittaa järjestelmistä on juuri sille fanille, joka erehtyi ostamaan levyn.
Lähde:
MP3.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.