RIAA:lta 745 uutta haastetta

Ilkka Ketola
2. lokakuuta, 2005 20:24

Yhdysvaltojen levyteollisuuden etujärjestö RIAA on taas sotajalalla. Tällä kertaa järjestön haastemyllyyn on joutunut 745 vertaisverkoissa laittomia tiedostoja jakanutta henkilöä. Syytteet ollaan siis tuttuun tapaan lukemassa tekijänoikeusrikkomuksista, jotka ovat tapahtuneet syytettyjen jakaessa tekijänoikeussuojattua materiaalia muille P2P-verkkojen käyttäjille.
Uudet syytteet nostavat RIAA:n nostamien syytteiden määrän jo noin 14 800. Vaikka syytteitä on siis nostettu jo huomattava määrä, vain noin 3400:ssa tapauksessa on päädytty korvausratkaisuun ja varsinaiseen oikeuskäsittelyyn ei ole vielä päätynyt yksikään tapaus.
Tällä kertaa syytetyt löytyvät seitsemästätoista eri Yhdysvaltain yliopistosta ympäri maan. Joukossa ovat mm. Columbia, Harvard, MIT, Pennsylvanian yliopisto, Bostonin yliopisto, Berkeley sekä Princeton.
Aiemmin RIAA on suunnannut haasteet lähinnä vertaisverkkojen käyttäjiin, mutta nyt tulilinjalla ovat myös vertaisverkkojen omistajat ja operaattorit. Elokuvateollisuuden Grokster-oikeustaistelun voiton jälkeen RIAA on lähettänyt useille P2P-yhtiöille tiukkasanaisia kirjeitä, joissa kehotetaan toimimaan Yhdysvaltain Korkeimman oikeuden Grokster-päätöksen mukaisesti. Yhtiöiden reagointi kirjeisiin on toistaiseksi ollut kirjavaa, ja kirjeiden todellinen teho selvinnee vasta ajan myötä.
Mitä taas RIAA:n haasteisiin tulee, olisi kiinnostavaa nähdä edes yhden tapauksen etenevän oikeuskäsittelyyn asti. RIAA perustaa nimittäin haasteensa pelkkiin IP-osoitetietoihin, toisin sanoen haasteet eivät ole kohdistettu tiettyyn ihmiseen vaan IP-osoitteeseen ja sitä kautta liittymän haltiaan.
Monien mielestä RIAA:n keräämät todistusaineistot eivät voi todellisuudessa olla riittäviä siihen, että järjestö voisi voittaa todellisen oikeustaiston. Epäilijät perustavat näkemyksensä siihen, että pelkkä IP-osoite ei voi olla riittävä todiste sitomaan tehtyä rikosta tiettyyn henkilöön.
Oman lisämausteensa soppaan tuo asian teknisyys ja sitä myöten esimerkiksi haittaohjelmat sekä muut virukset. On nimittäin mahdollista, että ulkopuolinen taho kaappaa toisen käyttäjän koneen ja tekee siitä piraattitavaraa välittävän serverin, joka puskee tavaraa Internetiin.
Lähde:
p2pnet

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.