IFPI:ltä ja MPA:lta vastalääkkeitä P2P-verkoille

Ilkka Ketola
25. syyskuuta, 2005 19:55

IFPI ja MPA, maailman levy- ja elokuvayhtiöitä edustavat järjestöt, ovat esitelleet ilmaisen työkalun, jolla voidaan estää P2P-ohjelmien käyttö tietokoneilla. Esimerkiksi työnantajien tai lasten vanhempien käyttöön tarkoitettu Digital File Check -ohjelma osaa myös tonkia esiin tietokoneen sisuksista löytyvän laittoman aineiston ja poistaa sen koneelta.
Ohjelman voi ladata itselleen Internetistä (myös suomenkielisenä).Näin hyvään tarkoitukseen tulevan ohjelman tapauksessa myös yleensä joka sentin perään laskevat media-alan etujärjestöt ovat heltyneet tarjoamaan ohjelmaa ilmaiseksi niin kotien kuin yritystenkin käyttöön.
IFPI:n puheenjohtaja John Kennedy kertoo, että Digital File Check on ohjelma, joka opastaa ihmisiä laillisten sisällönlatauspalveluiden käyttöön. Kyseessä on hänen mukaansa "ohjelma, joka tekee elämästä helpompaa niille, jotka haluavat nauttia Internetin musiikista vastuuntuntoisesti ja laillisesti tai haluavat ohjata perheitään, ystäviään ja työkavereitaan toimimaan näin."
Ohjelma kiinnostanee varmasti vanhempia, jotka ovat säikähtäneet IFPI:n ja MPAA:n omaksumaa linjaa haastaa oikeuteen henkilöitä pelkkien liittymätietojen perusteella -- usein syyte kohdistuu liittymän haltijaan eli vanhempiin, kun todellisen "tihutyön" takana ovat perheen juniorit. Joskus on tietenkin myös niin, etteivät taaperot tiedä syyllistyvänsä tiedostoja jakaessaan rikokseen, ja tällöin Digital File Checkin kaltainen ohjelma on varmasti paikallaan.
Samassa yhteydessä julkaistiin myös opas, jonka tarkoituksena on selkeytää yritysten vastuita ja velvollisuuksia tekijänoikeus- ja tietoturva-asioissa. Oppaalla pyritään kiinnittämään yritysten huomiota siihen, että tekijänoikeusrikkomuksia tapahtuu helposti myös työympäristöissä.
Julkaistut oppaat ja ohjelmat ovat varmasti hyödyllisiä työkaluja ja apuvälineitä monissa yhteisöissä ja kodeissa, ei epäilystäkään siitä. Toivotaan vain, että homma pysyy joka taholla järkevänä, eikä tässä sorruta mihinkään ylilyönteihin opastettaessa -- IFPI:n ja MPA:n ohjeiden mukaan -- perheitä, ystäviä ja työkavereita paremmiksi vertaisverkkojen käyttäjiksi.
Lähteet:
Tietokone.fi
IFPI

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.