Tekijänoikeuslain käsittely jatkuu keskiviikkona

Ilkka Ketola
20. syyskuuta, 2005 19:18

Kiistellyn tekijänoikeuslakiesityksen käsittely jatkuu huomenna, kun kansanedustajat kuulevat kulttuuriministeri Tanja Karpelaa. Tänään hallituspuolueiden edustajat eduskunnan suuressa valiokunnassa ja sivistysvaliokunnassa tapasivat, mutteivät saavuttaneet yksimielisyyttä asiassa.
Uusi tekijänoikeuslaki on herättänyt keskustelua sen osittaisen epäselvyyden ja yksityistä käyttöä voimakkaasti rajoittavien kohtien vuoksi. Esimerkiksi CD-levyjen kopiosuojauksen saisi kiertää saadakseen levyn kuulumaan, mutta ei levyä kopioidessaan -- mm. levyn kopioiminen MP3-muotoon tulisi kielletyksi. Kopiosuojaamattomia levyjä saisi edelleen kopioida vapaasti.
Jatkossa kopiosuojauksen tietoinen kiertäminen teknisin keinoin olisi laitonta, mutta kopiosuojatun levyn saisi kopioida itselleen entiseen tapaan esimerkiksi sellaisella polttavalla CD-soittimella, joka ei tunnista kopiosuojausta.
Kopiosuojattujen levyjen yleisyys on myös puhuttanut viime päivinä. Viime perjantaina Tanja Karpela totesi, että tällä hetkellä myytävistä CD-levyistä noin prosentissa on kopiosuojaus, ja jatkossa nämä ongelmalliset kopiosuojaukset tulisivat täysin poistumaan levyistä.
Karpelan antama kuva tilanteesta ei taida kuitenkaan olla aivan paikkaansa pitävä. Taloussanomien tekemän selvityksen mukaan viime viikon 20 myydyimmän CD:n listalta löytyi ainakin neljästä levystä (eli 20 prosenttista) kopiosuojaus. Tutkittaessa listoja hieman pidemmältä aikaväliltä kopiosuojattujen levyjen osuus vaihteli 10 prosentista jopa 30 prosenttiin -- viikoittain myydään siis tuhansia kopiosuojattuja levyjä.
Karpelan mukaan suurimmat levy-yhtiöt eivät käytä uusimmissa julkaisuissaan ensimmäisen sukupolven kopioinninrajoitustekniikoita, jotka estävät CD-levyjen kopioimisen täysin. Myöskään pienimmät yhtiöt eivät käytä näitä tekniikoita, Karpela kertoo IT-Viikolle.
Erotuksena ensimäisen sukupolven suojauksista puhutaan ns. toisen sukupolven kopiosuojauksesta, joka sallii levyn rajoitetun kopion omaan käyttöön. CD-levystä voi tehdä muutaman varmuuskopion, mutta ei esimerkiksi MP3-versiota. Lisäbonuksena musiikin laatu heikkenee alkuperäisestä CD-levyn tasosta ja musiikin kuuntelu kannettavassa soittimessa onnistuu vain, jos soitin tukee suojauksessa käytettyä DRM-formaattia.
Karpela ei myöskään näe kopiosuojauksen purkamisen laillisena säilyttämistä vaihtoehtona, sillä se tarkoittaisi hänen mukaansa sitä, että laki olisi jo hyväksyttäessä vanhentunut. "Jos tekijänoikeuslaki tehtäisiin nyt tämän poistuvan yhden prosentin mukaan, tekisimme vanhaa lainsäädäntöä, joka ei olisi tulevaisuuteen katsovaa."
Tänään kansanedustajien kuultavana oli lain valmistelua opetusministeriössä johtanut Jukka Liedes, jonka mukaan CD-levyistä on tällä hetkellä kopiosuojattuja 1-5 prosenttia.
Liedes kommentoi myös lain kohtaa, joka kieltää organisoidun keskutelun teknisistä salauksista ja niiden kiertämisestä. Liedes ei osaa sanoa, voitaisiinko nettikeskustelussa annetut ohjeet kopiosuojauksen kiertämiseksi tulkita kielletyksi suojauksen purkuvälineeksi.
Liedes myös näkee, että vaikka uusi laki kieltää laittomasti verkkoon laitetun materiaalin lataamisen itselleen, on lain kohtaa kuitenkin lähes mahdotonta valvoa. Laitonta lähdettä on kuitenkin usein mahdotonta tunnistaa, minkä vuoksi materiaalin lataaminen yksityiseen käyttöön ei olisi rankaistavaa.
Voi vain miettiä, onko mitään järkeä ajaa läpi lakia, jonka tiedetään jo valmiiksi toimivan käytännössä huonosti jos lainkaan. Jo lähtökohtaisesti "rikottaviksi tehdyt lait" eivät mielestäni sovi ainakaan suomalaiseen tiukkaan lakia noudattavaan mentaliteettiin ja lainsäädäntökäytäntöön.

Lähteet:
IT-Viikko
Kaleva.plus
Digitoday

Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.