Laillisten musiikkilatausten määrä kolminkertaistunut

Ilkka Ketola
22. heinäkuuta, 2005 10:54

Kansainvälinen levyteollisuuden etujärjestö IFPI on julkaissut raportin, joka osoittaa laillisten musiikinlatauspalvelujen jatkavan voimakasta kasvua. Kasvuvauhti vaihtelee hieman maa- ja markkina-alueittain, mutta maailmanlaajuisesti latausten määrä on noin kolminkertaistunut vuoden 2004 vastaavista luvuista.
Britanniassa kasvu on ollut erityisen ripeää. Kuluvana vuonna on ladattu jo yli 10 miljoonaa kappaletta, mikä on yli kaksi kertaa suurempi kuin mitä koko viime vuonna ladattiin. Myös Ranskassa ja Saksassa kasvu on ollut yhtä vahvaa, latauksia on tehty 4 miljoonaa ensi mainitussa ja jälkimmäisessä kahdeksan miljoonaa.
Jenkkilässä myyntiä on verrattu viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon, ja nämäkin luvut osoittavat vahvaa kasvua. Kun viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla kappaleita ladattiin 55 miljoonaa, on tänä vuonna samassa ajassa ladattu jo 159 miljoonaa eli noin kolme kertaa enemmän. Verkkomusiikin kysynnän myötä myös tarjonta on kasvussa, ja maailmalta löytyy nyt jo reilut 300 verkkomusiikkipalvelua.
IFPI tulkitsee kasvulukuja omalla mielenkiintoisella tavallaan ja pitää kasvulukuja merkkinä siitä, että he ovat voittamassa tiedostojenjaon vastaisen taistelun. Taistelua on käyty enimmäkseen tietoiskukampanjoilla ja etenkin oikeustuvissa. Vuoden 2003 syyskuun jälkeen tiedostonjakajia on haastettu oikeuteen yhteensä 14 277 kertaa. Vaikka haasteita on nostettu yhteensä 12 eri maassa, on niistä yli kaksi kolmannesta tehty juristien luvatussa maassa, Yhdysvalloissa.
Myös tiedostojenjako on hienoisessa kasvussa -- tammikuuhun verrattuna kasvua on ollut 3 prosenttia. IFPI on suorittanut kyselyitä, joissa tiedostonjakoa harjoittaneilta briteiltä ja yhdysvaltalaisilta tiedusteltiin asenteita tiedostonjakoa kohtaan. Vastanneista yli kolmannes ilmoitti lakitoimien kohteeksi joutumisen pelon syyksi laittoman tiedostonjaon lopettamiseen.
"Nähtävissä on viimein merkkejä siitä, että ihmiset lopettavat laittoman tiedostonjaon ja kääntyvät laillisten verkkomusiikkipalveluiden puoleen", iloitse IFPI:n puhemies John Kennedy. Kennedyn mukaan havaittavissa on asennemuutos parempaan suuntaan, vaikkakin on vaikea sanoa johtuuko tämä muutos rangaistuksen pelosta vai vertaisverkoista tarttuvien haittaohjelmien pelosta.
Vaikka IFPI:n kamppailu oman alansa kannattuvuuden puolesta on toki ymmärrettävää, herättää organisaation toimintatavat ja kommentit hieman hämmennystä. On tottakai hienoa, että laillisten palvelujen suosio kasvaa, mutta väitteet siitä, että syynä tähän olisi oikeustuvissa käydyt taistelut ja kasvanut tietoisuus laittoman ja laillisen tiedostonjaon rajoista eivät ole kovin uskottavia.
Todelliset syyt muutokseen löytynevät siitä, että viimenkin on olemassa laillisia ja toimivia vaihtoehtoja digitaalisen musiikin hankkimiseen. Valtavaa ja vuosia olemassa ollutta kysyntää ei siis tarvitse enää täydentää laittomien vertaisverkkojen kautta.
Otetaanpa esimerkiksi tämän hetken suosituin verkkomusiikkikauppa eli Applen iTunes. Järjestelmällä takanaan monta Applen tuotteista tuttua etua, jotka ovat ratkaisevia musiikkibisneksessä. Palvelu on yksinkertainen, selkeä ja helppokäyttöinen. Palvelu ei myöskään rajoitu pelkkään digitaaliseen musiikkiin, vaan musiikin ympärille on rakennettu myös toimiva laitteistopaketti. Vaikka iPod-soittimet eivät ole edullisimpia markkinoilla, ne toimivat hyvin.
Applen tuotteiden lisäksi tarjonta niin laite- kuin musiikkikauppapuolella on yleisesti parantunut huomattavasti. Uskallan väittää, että tämä yksin riittää selittämään nykyiset voimakkaat kasvuluvut. Kun palvelujen toimintamallit selkeytyvät ja soittimien ja muun kodin viihde-elektroniikan välinen yhteistyö vielä helpottuu, tulee kasvu olemaan varmasti vielä voimallisempaa.
Lähde:
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.